Premierul Ludovic Orban a declarat că în ședință nu s-au dispus măsuri ci s-au stabilit procedurile, odată cu intrarea în vigoare, începând cu ziua de luni, 18 mai, a legii 55/2020 a stării de alertă. El a mai anunțat că luni dimineață la ora 7,30 a convocat ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență, iar la ora 8,00, ședința de guvern. ”Ședința CNSU și ședința de guvern sunt necesare pentru a derula toate procedurile stabilite în legea 55 pentru instituirea stării de alertă în baza legii”, a spus Orban.

Ludovic Orban a explicat că Hotărârea de Guvern este actul  normativ prin care s-a decis instituirea stării de alertă odată cu intrarea în vigoare a legii și pe cele trei zile în care a existat. ”Nu a fost în vigoare legea, în baza Ordonanței 21 am instituit starea de alertă.

Decizia pe care am luat-o este aceea ca, odată cu intrarea în vigoare a legii, să instituim starea de alertă prin Hotărâre de Guvern, în condițiile prevederilor legale care au fost stabilite de Parlament”, a mai precizat Ludovic Orban.

Hotărârea de guvern va cuprinde tot ceea ce prevede legea, planul de măsuri cu cele trei anexe și ”odată cu adoptarea hotărârii de guvern, practic rămânem în stare de alertă în care, de data asta, avem la dispoziție toate mijloacele necesare pentru a impune respectarea legii”.

”Tot mâine voi convoca, după audierea mea de la Parlament, toate instituțiile care au atribuții de control și care au abilitarea legală de a dispune măsurile pentru respectarea regulilor stabilite prin lege și prin hotărârea de guvern în cadrul stării de alertă.

Toate instituțiile de control implicate vor fi pe teren și vor impune aplicarea legii. Vom apela la toate pârghiile pe care le avem la dispoziție pentru a ne asigura că instituțiile publice, agenții economici, cetățenii respectă regulile pe care le-am impus, și vom lua toate măsurile pentru a apăra sănătatea și viața oamenilor.

Odată cu instituirea stării de alertă în baza legii, practic avem toate toate prevederile constituționale necesare pentru a utiliza toate instrumentele legale pentru a ne asigura de această respectare a legii și de respectarea măsurilor care sunt luate în starea de alertă”, a subliniat Ludovic Orban.