Evenimentul Zilei > Social > Adina Anghelescu: Am dat examene în care simțeam transpirația pe șira spinării
VIDEO

Adina Anghelescu: Am dat examene în care simțeam transpirația pe șira spinării

Adina Anghelescu este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști pe Justiție din România, dar acest lucru nu a favorizat-o la examenele de la Facultatea de Drept.

Adina Anghelescu: Am dat examene în care simțeam transpirația pe șira spinării.

Jurnalista a mărturisit în emisiunea „Dosare de presă”, le EvZ TV, că a făcut Facultatea de Drept, pentru că și-a dorit să acopere practica cu teoria.

„Cu practica, din 1990 încoace m-am tot întâlnit. Am fost la fața locului. M-am întâlnit cu o grămadă de criminaliști, medici legiști, polițiști. Legendari, unii, desigur. Așa este… (…) Pe mine m-ați dat afară din redacție odată. Mi-ați spus așa: „Vii de la IML, nu?” „Du-te și schimbă-te că miroși a mirosul acela dulceag de la IML”. Dar, vezi, aia a însemnat teren. Nu poți să scrii pe teritoriul ăsta, dacă nu ai niște baze solide luate de la specialiști”, a declarat Adina Anghelescu.

Adina Anghelescu: Mi-a fost foarte drag ca profesor, domnul profesor Tudorel Butoi

Aceasta și-a amintit de două dintre examenele cu doi dintre cei mai îndrăgiți profesori ai săi. Statutul de „vedetă” nu a ajutat-o deloc, ba dimpotrivă.

„Mie mi-a fost foarte drag ca profesor, domnul profesor Tudorel Butoi și mi-a rămas un bun prieten. Și cred că și dânsul a rămas cu o părere bună despre mine, ca studentă a sa.

Ce mi-a făcut domnul profesor Tudorel Butoi când am avut examen cu dânsul, la Psihologie judiciară! Este o disciplină pe care eu am iubit-o foarte tare, pentru că îți și deschide foarte multe orizonturi.

N-am să uit niciodată! Eu n-am putut să mă duc la examen când era examenul la Drept. M-a întrebat „De ce nu vii?” Și i-am zis ”Domnul profesor, știți, nu pot, că sunt trimisă pe teren”. Și-a zis, „A, deci e mai important… Foarte bine, când vii, dai cu ăia de la Psihologie”.

Asta e o amintire dragă mie. Eram în amfiteatru, cu studenții de la Psihologie. Și domnul Tudorel Butoi a zis „Domnișoara ziaristă de la Drept a venit la examen?” Și eu mă dusesem undeva prin spatele amfiteatrului. Zice „Vino-n-coace. Te așezi lângă mine, aici”. Și a trebuit să mă duc, să urc trepte și să mă așez… Culmea, eu am o platoșă… Mă bat cu toți, sunt și vikingă, dar, în sufletul meu, sunt o timidă.

M-am așezat și mi-a zis: „Cu ei termin repede. Tu scrie, că ai alte subiecte, ești la Drept, trebuie să știi mai mult”. Și m-am apucat și tot nu mai terminam cu subiectele. Și-n timp ce scriam, din când în când spunea „Stai un pic”. Îmi lua foaia, se uita pe ea, „Hai, văd că ai învățat. Scrie mai departe!”. A fost un examen din ăla în care simțeai efectiv cum transpirația ți se duce pe șira spinării, până în pantofi”, a povestit jurnalista.

Adina Anghelescu, despre examene: „Doamna profesor Rodica Stănoiu m-a trecut prin toată materia la Criminologie”

Și, cu toate că se poate spune că, în presă, te califici la locul de muncă, Adina Anghelescu a simțit nevoia să aibă bazele solide ale termenilor pe care îi folosea zilnic în meseria sa. Jurnalista a mărturist că nu a fost favorizată la examene.

„Pe doamna profesor Rodica Stănoiu am avut-o la Criminologie. Vreau să-ți spun că la examenul de la Criminologie m-a trecut prin toată Criminologia. Ceilalți studenți aveau trei-patru subiecte pe bilețel. Pe mine m-a trecut, cu bilețelul în mână, prin toată materia. De ce? Pentru că de la tine, ca jurnalist, aveau pretenții mult mai mari. Adică, „Băi, tu ești ăla care scrii, ne iei pe perdaf pe toți, te iei de noi… Hai să te văd cât de tare ești”. Cam așa”, a mai spus Adina Anghelescu.