Evenimentul ZileiPoliticaAcuzații grave la IICCMER: „Orice tergiversare poate împinge instituţia în colaps”

Acuzații grave la IICCMER: „Orice tergiversare poate împinge instituţia în colaps”

Acuzații grave la IICCMER: „Orice tergiversare poate împinge instituţia în colaps”
Senatorul AUR Sorin Lavric acuză situația de la Institutul de Investigare a Crimelor Comuniste și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), instituție condusă de Alexandra Toader, arătând că aceasta a fost adusă în pragul colapsului.

Senatorul Sorin Lavric susține că rolul directorului Alexandra Toader este de a bloca activitatea Institutului de Investigare a Crimelor Comuniste și Memoria Exilului Românesc prin îndepărtarea unora dintre cei mai importanți cercetători care își desfășoară activitatea aici. El acuză o serie de presiuni la care sunt supuși aceștia pentru a pleca din Institut.

„Sarcina doamnei Alexandra Toader este să blocheze institutul prin înlăturarea cercetătorilor care ani la rînd au dat blazon instituției. Cu stăruinţă, înfumurare şi suficienţă, ea şi-a îndeplinit menirea, căci, de la numirea doamnei Toader, patru nume cu reputație consacrată au părăsit instituția: Clara Mareș, Alin Mureșan, Marius Oprea şi Gheorghe Petrov. În felul acesta, institutul a pierdut patru protagonişti de certă valoare”, a scris senatorul AUR într-un articol publicat pe site-ul R3Media.

Potrivit materialului, după cei enumerați mai sus, Alexandra Toader intenționează să o îndepărteze și pe Liliana Corobca căreia îi face numeroase șicane, încercând să o determine să renunțe la post și să plece.

„Următoarea cercetătoare căreia Alexandra Toader i-a pus gînd rău este Liliana Corobca. Penalizările absurde pe care Alexandra Toader i le-a aplicat au silit-o pe Liliana Corobca să dea în judecată IICCMER. Intenția draconică a preşedintei este să curețe instituția de istorici dornici de a cerceta cu neutralitate oroarea crimelor comuniste”, a mai scris Sorin Lavric.

Se solicită intervenția președintelui

În acest context, senatorul AUR atrage atenția că mai multe asociații, reprezentante ale societății civile au solicitat intervenția președintelui Klaus Iohannis, însă apelurile acestora nu au primit nici un răspuns.

„Nici Asociația Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR), prin președintele Octav Bjoza, nici Asociația Ziariștilor din România (AZIR), prin președinta Oana Enăchescu, nu au primit de la instituția prezidențială vreun răspuns. Eu însumi am scris despre dovada flagrantă de incompetență pe care Alexandra Toader a arătat-o în intervalul de cînd se află la conducerea institutului. Dar ar fi fost o impertinență să sper că voi avea parte de un alt tratament decît tăcerea cu care au fost întîmpinate AFDPR și AZIR”, a mai scris senatorul Lavric.

El a precizat că, în această situație, a luat atitudine, în calitate de senator, și așteaptă un răspuns din partea instituțiilor statului care rol în administrarea și verificarea activității IICCMER.

„Cum președintele IICCMER este numit de către primul-ministru, cer Secretariatului General al Guvernului să ia act de poziția prin care îmi exprim nemulțumirea față de impostura pe care o întruchipează zi de zi Alexandra Toader. Odată cu începerea sesiunii Senatului în luna februarie, voi face o interpelare în cursul căreia îi voi solicita reprezentantului Secretariatului General al Guvernului să vină în plenul Senatului pentru a ne explica motivele pentru care criteriile de competență sînt încălcate în cazul conducerii IICCMER”, a mai scris Sorin Lavric.

Situația este foarte gravă

Senatorul Sorin Lavric a mai arătat în materialul publicat că în situația în care nu vor fi adoptate măsuri, situația se va înrăutăți, iar institutul va intra în colaps.

„Situaţia de la Institutul de Investigare a Crimelor Comuniste și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este atît de gravă încît orice tergiversare a lucrurilor poate împinge instituţia în colaps. În fruntea acestei for cu rol crucial (cercetarea crimelor săvârşite de comunişti) a fost pusă în 2019 o fiinţă ştearsă, a cărei principală trăsătură este mediocritatea agresivă. Firesc ar fi fost ca o figură emblematică să ocupe această funcţie, nu o persoană a cărei reputaţie nu există. Doamna Alexandra Toader, o apropiată fidelă a consilierului prezidenţial Andrei Muraru, a fost numită în funcţie de premierul Ludovic Orban”, a mai scris Sorin Lavric.

 


Accesează: