Evenimentul Zilei > Actualitate > A murit ultimul eliberator de la Auschwitz. David Dușman avea 98 de ani
A murit ultimul eliberator de la Auschwitz. David Dușman avea 98 de ani

A murit ultimul eliberator de la Auschwitz. David Dușman avea 98 de ani

Ultimul soldat sovietic participant la eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz a încetat din viață.

David Dușman a fost ultimul supraviețuitor dintre militarii sovietici care au deschis porțile cumplitului lagăr de exterminare amenajat de naziști în Polonia. El a murit sâmbără, la vârsta de 98 de ani, într-un spital din München. Anunțul a fost făcut de Comunitatea Evreiască din München și din Bavaria Superioară.

În data de 27 ianuarie 1945, tancul T 34, condus de David Dușman a demolat gardul electric ce împrejmuia lagărul de exterminare de la Auschwitz, într-o acțiune simbolică.

Fostul combatant a rememorat evenimentele de atunci, în anul 2015, într-un interviu. El a povestit că în prima fază, nimeni dintre cei care au ajuns acolo nu și-au dat seama de amploarea ororilor comise sinistrul lagăr de exterminare.

„Erau schelete peste tot. Au ieșit (prizonierii în viață, n.r.) din barăci și s-au așezat printre morți. Le-am aruncat toată hrana conservată pe care o aveam și am mers înainte să vânăm fasciști”, a spus Dușman în interiul din 2015.

Combatant în cele mai dure bătălii

David Dușman a fost combatant în unele dintre cele grele lupte din cel de-al doilea Război Mondial, de pe teritoriul Uniunii Sovietice. Acesta a luptat la Stalingrad dar și în confruntarea de tancuri de la Kursk.

A fost rănit grav de trei ori și a s-a numărat printre cei 69 de supraviețuitori ai unei divizii de 12 mii de soldați.

Tatăl său, fost medic militar, a căzut victimă epurărilor ordonate de dictatorul Iosif Stalin, fiind deportat într-un lagăr de concentrare, unde a și murit.

Martor la atacul terorist palestinian de la München

După război, David Dușman s-a implicat la instruirea echipei naționale feminine de scrimă a Uniunii Sovietice, în cadrul căreia a activat timp de patru decenii. El a antrenat numeroși sportivi sovietici de succes, între care Valentina Sidorova.

Din această poziție, Dușman a fost martor la atacul terorist palestinian asupra echipei israeliene participante la Jocurile Olimpice de la München din 1972. În urma acestui atentat au murit 11 sportivi israelieni, cinci palestinieni și un polițist german.

Omagiat de Comitetul Internațional Olimpic

Memoria lui David Dușman a fost omagiată de Comitetul Internațional Olimpic (CIO) într-o declarație care menționează că „a fost un legendar antrenor de scrimă și ultimul soldat supraviețuitor care a eliberat lagărul de la Auschwitz”. Decesul fostului combatant a fost subiectul unui articol publicat pe site-ul CIO.

Președintele CIO, Thomas Bach, i-a adus un omagiu personal, amintindu-și cum, ca tânăr scrimer în anii ’70, l-a întâlnit pe veteran, care s-a oferit să-i fie „prieten și sfătuitor”.

„Este un gest de umanitate profundă, pe care nu-l voi uita niciodată”, a spus președintele CIO.

Sursa foto: www.olimpics.com