A MURIT Ion DODU BĂLAN
Editura Evenimentul si Capital

A MURIT Ion DODU BĂLAN

Ion Dodu Bălan
Autor: | | 0 Comentarii | 2887 Vizualizari

Profesorul universitar, criticul şi istoricul literar Ion Dodu Bălan s-a stins din viaţă duminică, 6 mai, 2018.

Născut la 5 octombrie 1929, în judeţul Hunedoara, Ion Dodu Bălan şi-a desfăşurat cea mai mare parte a carierei universitare în cadrul Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti şi, în ultimii ani, în cadrul Universităţii Spiru Haret. Concomitent, a susţinut o bogată activitate publicistică şi de cercetare ştiinţifică în domeniul istoriei şi criticii literare.

Între anii 1967-1969, a fost profesor la Facultatea de Litere a Universităţii din Toulouse, Franţa, unde a ţinut cursuri de limbă, literatură şi de civilizaţie românească.

De-a lungul anilor, a elaborat şi publicat peste 25 de cărţi de critică literară, de istoria literaturii române, eseuri, proză, poezie, memorialistică. A fost distins cu mai multe premii, printre care: premiul „B.P. Hasdeu” al Academiei Române pentru lucrarea de istorie şi critică literară, monografia „Octavian Goga” şi premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru o lucrare în proză. A publicat câteva volume de poezii care s-au bucurat de aprecierile publicului si ale criticii literare.

Pe parcursul indelungatei sale cariere literare, a militat pentru cunoaşterea şi promovarea valorilor culturale româneşti, atât în ţară, cât şi în străinătate.

La Revoluție deținea funcția de rector al Universității din București. Ion Dodu Bălan a fost membru al PCR, unde a fost ales membru al Comitetului Central la al XIV-lea Congres al partidului.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate