Evenimentul Zilei > Actualitate > A început demolarea spaţiilor comerciale de la metrou. VIDEO
A început demolarea spaţiilor comerciale de la metrou. VIDEO

A început demolarea spaţiilor comerciale de la metrou. VIDEO

Evacuarea spaţiilor comerciale de la metrou a început, miercuri dimineață, la staţia de metrou Ştefan cel Mare.

Evacuarea şi demolarea spaţiilor comerciale amplasate ilegal pe domeniul public al statului a început, miercuri dimineaţa, la staţia de metrou Ştefan cel Mare, a anunţat Ministerul Transporturilor.

Termenul limită pentru eliberarea spaţiilor comerciale amplasate în incinta staţiilor de metrou a expirat vineri, 2 aprilie, conform unei notificări transmise de Metrorex firmei care administrează aceste unităţi.

Zilele trecute, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, anunța că spațiile comerciale reprezintă o ”gaură fără fund”. „Mergem înainte cu căile legale, cu evacuare, demolarea acelor spații care nu au forme legale sau a celorlalte măsuri prevăzute de lege”, a mai spus ministrul Drulă.

„Pe niciunul dintre fronturi, fie că vorbim despre spațiile comerciale sau datele economice ale companiei și pe partea de răspundere a celor care au participat la această acțiune ilegală și au blocat o zi metroul în București”, a mai precizat ministrul Transporturilor.

Într-un comunicat remis în data de 25 martie, reprezentanţii Metrorex precizau că această măsură a fost luată deoarece, în urma analizelor efectuate pe teren, s-a constatat că spaţiile comerciale care activează în reţeaua de metrou pun în pericol siguranţa transportului subteran, cu afectarea directă a exigenţelor de securitate la incendiu şi evacuarea persoanelor în caz de urgenţă.

În replică, reprezentanţii Unităţii – Sindicatul Liber Metrou (USLM) au precizat că toate magazinele de la metrou au fost construite conform legislaţiei in vigoare, cu aprobarea Metrorex, iar 80% dintre acestea sunt proprietatea sindicatelor din metrou.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a subliniat, la rândul său, că, în condiţiile în care acele chioşcuri nu vor fi ridicate până la data limită, „se va restabili legea”.

În 26 martie, circulaţia trenurilor de metrou a fost blocată de un protest spontan al unor reprezentanţi ai sindicatului USLM în staţia Piaţa Unirii, aceştia coborând în tunel, pe calea de rulare.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a pus protestul pe seama anunţului privind eliberarea spaţiilor comerciale şi i-a sfătuit pe angajaţii de la metrou să nu se lase amăgiţi.