Zi decisivă pentru spațiile comerciale de la metrou! Luni, magazinele de la metrou ar putea fi evacuate și dărâmate. Zilele trecute, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, anunța că spațiile comerciale reprezintă o ”gaură fără fund”. „Mergem înainte cu căile legale, cu evacuare, demolarea acelor spații care nu au forme legale sau a celorlalte măsuri prevăzute de lege”, a mai spus ministrul Drulă.

Termenul limită pe care Metrorex l-a dat pentru eliberarea spațiilor a expirat vineri noapte.

„Pe niciunul dintre fronturi, fie că vorbim despre spațiile comerciale sau datele economice ale companiei și pe partea de răspundere a celor care au participat la această acțiune ilegală și au blocat o zi metroul în București”, a mai precizat ministrul Transporturilor.

Vineri seară, reprezentanții Metrorex au emis un comunicat de presă în care au precizat: „Compania Metrorex avertizează, pe această cale, că termenul acordat pentru eliberarea spaţiilor comerciale, care funcţionează ilegal pe domeniul public al statului, expiră la miezul nopţii. Contractul de asociere în participaţiune dintre Metrorex şi firma sindicatului USLM a expirat din anul 2018, ocuparea domeniului public făcându-se fără drept, în prezent. De asemenea, pentru spaţiile comerciale nu au fost identificate autorizaţii de construire emise”.

Potrivit sursei citate, aceste magazine situate în staţii reprezintă un pericol iminent pentru siguranţa călătorilor şi a infrastructurii de metrou, deoarece constituie obstacole în calea de evacuare în caz de urgenţă, îngreunează accesul la hidranţii interiori şi nicio construcţie după 2010 nu are aviz ISU.

„Pentru corecta informare a publicului, reiterăm faptul că staţiile de metrou reprezintă proprietate publică a statului, dată în concesiune companiei Metrorex. Ocuparea fără drept a domeniului public al statului este o încălcare flagrantă a legii. Lipsa autorizaţiei de construire şi nerespectarea normativelor de siguranţă reprezintă o adevărată urgenţă de siguranţă şi ordine publică”, susţin reprezentanţii Metrorex.