Evenimentul ZileiInternationalA fost finalizată ancheta în cazul presupusei răpiri a judecătorului Nicolai Ceaus. Anunțul procurorului general

A fost finalizată ancheta în cazul presupusei răpiri a judecătorului Nicolai Ceaus. Anunțul procurorului general

A fost finalizată ancheta în cazul presupusei răpiri a judecătorului Nicolai Ceaus. Anunțul procurorului general
Alexandr Stoianoglo, procuror general în Republica Moldova, a vorbit despre dosarul care vizează presupusa răpire a judecătorului Nicolai Ceaus.

Alexandr Stoianoglo, procuror general, a vorbit despre ancheta ce vizează răpirea fostului judecător ucrainean Nicolai Ceaus. Eveniment ce s-a petrecut pe teritoriul Republicii Moldova.

Ce spune procurorul general despre presupusul caz de răpire

„Am identificat oamenii care au participat și din partea structurilor speciale din Ucraina. Practic, noi am finalizat ancheta aici în Republica Moldova. Am expediat niște solicitări privind crearea de comisii rogatorii în Ucraina și așteptăm răspunsuri. Sarcina noastră este de a identifica persoanele care au venit din partea Ucrainei și au realizat operațiunile respective aici, în Republica Moldova”, a declarat Alexandr Stioanoglo la emisiunea Puterea a Patra de la N4.

Nicolai Ceaus, a fost răpit din centrul Chișinăului, la data de 3 aprilie. Evenimentul a fost făcut public de către Iulian Balan, avocatul victimei. La scurt timp, poliția a reținut un suspect în legătură cu răpirea judecătorului ucrainean.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a deschis o anchetă penală cu privire la posibila răpire a lui Ceaus, iar direcția principală de informații a Ministerului Apărării din Ucraina neagă orice implicare a angajaților săi în răpirea acestuia.

Cei de la SIS neagă orice implicare

Mafrko Shevcenko, ambasadorul ucrainean în Republica Moldova, ar fi fost invitat la Ministerul de Externe, pe 9 aprilie, iar secretarul de stat Dumitru Socola i-ar fi transmis o notă oficială prin care se cerea ridicarea imunității diplomatice a atașatului militar al Ucrainei, Serghei Smetaniuk, a scris presa din Ucraina, conform unimedia.info.

SIS ar fi implicat în posibila răpire a fostului judecător Nicolae Ceaus. Adrian Lebedinschi, membru al comisiei de anchetă, a spus că „au prezentat organelor de urmărire penală informația, iar aceștia cercetează”. Cei de la SIS neagă implicarea în această operațiune, iar documentul intern despre care se vorbește în spațiul public ar fi fals.

14 persoane au fost implicate în răpirea judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. Printre acestea sunt și doi moldoveni, care nu au cetățenia țării vecine.

29 de persoane ar fi participat

Un document, semnat la 4 mai 2021, cu un număr de înregistrare 12/1717r indică faptul că 29 de persoane, angajate în structurile de stat, au participat la răpirea judecătorului ucrainean de pe teritoriul Republicii Moldova, Nicolae Ceaus. Acesta s-ar afla acum pe teritoriul unei baze militare din Ucraina.

Ceaus postează filmulețe pe un canal de telegram în care povestește că nu ar fi fost răpit și se simte bine. „Americanii o salvează pe Sandu. Ceaus a apărut. Nu a fost răpit. Pur și simplu i-au pus pistolul la tâmplă”, a comentat deputatul socialist, Bogdan Țîrdea

 


Accesează: