Câţi ştiu care A FOST CEA MAI MARE LOVITURĂ a lui Ceauşescu în România? Celebră în toată lumea. EVZ EXCLUSIV
Editura Evenimentul si Capital

Câţi ştiu care A FOST CEA MAI MARE LOVITURĂ a lui Ceauşescu în România? Celebră în toată lumea. EVZ EXCLUSIV

FOTO: Marius Vlad
Autor: | | 8 Comentarii | 13126 Vizualizari

Femeile se dau în vânt după blănuri și bărbații după preparatele vânătorești. Cu toate astea mulți snobi strâmbă din nas când vine vorba de vânătoare, cea mai veche ocupație din lume. România are vânat cam cât toată Europa la un loc. La noi urșii coabitează cu oamenii, iar în Elveția ultimul exemplar a fost vânat în 2013. În Germania a dispărut din 1835! De cerbi și lupi nici nu mai vorbim. De ce să nu ne mândrim cu ce avem? Pentru că, da, avem un superb muzeu cinegetic. La Posada

Există un loc, unic în România, în care mai toate sălbăticiunile și lighioanele codrilor virgini sălășuiesc într-o stranie, dar armonioasă, simbioză. Lupii străjuiesc alături de cerbi și mistreți; vulpile cochetează cu iepurii; urșii stau cuminți lângă mufloni și capre negre; iar râșii și pisicile sălbatice păzesc cuiburile cocoșilor de munte. Unde mai pui că vânătorii, cu armele lor temute, sunt ca un fel de paznici ai acestui „templu” al naturii. Asta pentru că, trebuie știut, cei mai mari iubitori ai vânatului sunt, culmea, chiar vânătorii! O explicație simplistă a antagonicei paradigme – dar la locul ei – este că, dacă nu ar exista vânat, nu ar mai fi nici vânători. Locul cu pricina se găsește chiar pe DN 1, cu cinci kilometri înainte de intrarea în Sinaia, pe mâna dreaptă, cum vii dinspre Comarnic către Brașov. Iar frumoasele animale nu sunt vii, ci împăiate, sau „naturalizate”, cum spun specialiștii în cinegetică. Un așezământ încărcat de istorie, cu trofee valoroase, biotopuri și diorame splendide: Muzeul Cinegetic Posada.

Fostă tabără pentru „tovarășii” din Vietnam

„Străjerii” avuției naționale de la Posada sunt două femei: Camelia Turea, de 55 de ani, și Florentina Pitic, de 36 de ani. Prima este ghidul muzeului încă de la înființarea sa din 1996, iar a doua este muzeografa așezămân tului de șapte ani. Ambele cunosc pe dinafară poveștile celor 3.000 de exponate – din care 500 de piese sunt ale expoziției permanente – fie că sunt trofee premiate, arme și accesorii de vânătoare sau simple animale naturalizate.

Clădirea în care funcționează Muzeul Cinegetic este așezată pe fostul domeniu al familiei Bibescu și are, la rându-i o istorie in teresantă. „Imobilul, construit pe timpul lui Dej, în 1957, a fost, inițial, o tabără pentru comuniștii nord-vietnamezi. Oficial se spune că veneau să învețe limba română”, zâmbește Camelia Turea. Doar Dumnezeu știe ce învățau, de fapt, tovarășii comuniști din fosta Indochina franceză. Apoi, în timpul renovării Palatului Peleș a găzduit obiectele de patrimoniu ale acestuia. Abia în 1996, a fost inaugurat actualul muzeu, dar ca secție a Muzeului Național Peleș. Din 2004 a fost preluat și renovat de Romsilva, cu ocazia Congresului Internațional de Cinegetică. Cele mai multe exponate provin din colecția avută de Nicolae Ceaușescu pe domeniul de la Scroviștea.

Trofeul de cerb carpatin, împușcat în 1966, la Tulgheș. FOTO: Marius Vlad

Turul trofeelor

Din boxe discrete susură voios „Corul vânătorilor”, pe muzica lui Carl Maria von Weber, iar fix la intrare te întâmpină o dioramă cu un cerb lopătar albinos, o anomalie genetică extrem de rară. De altfel, în ultimii 30 de ani, doar șapte exemplare au fost semnalate în munții noștri. Apoi, urmează un tur al trofeelor. Capra neagră, cerbul carpatin, căpriorul, zimbrul, mistrețul, cerbul lopătar, muflonul, lupul, ursul, râsul, pisica sălbatică, cocoșul de munte, fazanul, iepurele de vizuină, șacalul, dispăruta dropie de Bărăgan, pelicanul, bufnița, egreta și mult alt păsăret, din toate colțurile țării, te fac să te simți ca într-un parc zoologic încremenit în timp.

Camelia Turea trăiește de 21 de ani printre animale împăiate. FOTO: Marius Vlad

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate