Cercetătorii de la Facultatea de Sănătate Publică Globală Gillings a Universității Carolina de Nord din Chapel Hill (UNC) au dezvoltat un ser de imunizare împotriva coronavirusului, care protejează organismul uman împotriva atât împotriva SARS-COV-2 și a SARS, dar produce anticorpi și pentru viitoare pandemii – ar fi vorba despre potențiala răspândire a SARS-COV-3.

Specialiștii din Sănătate nu pot preconiza când se va declanșa o viitoare pandemie, însă pentru a combate efectele acesteia, vor să producă un vaccin universal care să ajute la dezvoltarea anticorpilor împotriva mai multor coronavirusuri.

Au fost dezvoltați anticorpi împotriva proteinelor Spike

În cadrul noului studiu a fost analizată tehnologia ARN mesager utilizată la dezvoltarea serurilor produse de Pfizer/BioNTech și Moderna. Aceasta a fost însă, folosită diferit, potrivit scitechdaily.com – cercetătorii au combinat ARN mesager de la mai multe coronavirusuri.

Ulterior, serul a fost testat pe șoareci, iar rezultatele studiului arată că anticorpii dezvoltați acționează împotriva mai multor proteine Spike.

David Martinez, unul dintre autorii studiului, a subliniat că, prin intermediul vaccinului universal, oamenii ar putea controla răspândirea SARS-CoV-3.

Conserv Bioscience este gata să testeze vaccinul universal

Conserv Bioscience, o companie de biotehnologie cu sediul în Marea Britanie, a dezvoltat, în urmă cu aproximativ două luni de zile, un vaccin pe bază de ARN mesager (mRNA) care ar putea proteja împotriva întregului spectru de coronavirusuri, potrivit lui Kimbell Duncan, directorul executiv al companiei. Scopul final este dezvoltarea unui supliment care poate fi administrat o dată la câțiva ani pentru a preveni viitoarele pandemii.

Oamenii de știință vorbesc despre vaccinurile universale împotriva coronavirusului de ani de zile. Coronavirusurile împărtășesc unele similarități, precum proteinele S (spike) care ajută la infectarea și invadarea celulelor, însă un vaccin universal ar trebui să găsească un aspect al coronavirusurilor care nu este doar identic sau cel puțin similar, dar și crucial pentru supraviețuirea acestor patogeni.

„Este un pericol real și trebuie să fim foarte atenți”

Pandemia de COVID-19 a urgentat cercetările, așa că există unele progrese pe care să le experimentează.  „Este foarte ușor să ne imaginăm tulpini de coronavirus extrem de patogenice și cu o rată a mortalității de 10 – 15% care sunt aproape la fel de transmisibile precum COVID-19. Este un pericol real și trebuie să fim foarte atenți”, a explicat Baric.