Cel mai mare mister legat de COVID – 19, descifrat de cercetători

Cel mai mare mister legat de COVID – 19, descifrat de cercetători

Unul dintre cele mai mari mistere ale noului coronavirus este modul în care unii oameni sunt afectați mai sever decât ceilalți. Acum, un grup de oameni de știință a descoperit că persoanele care percep mai intens gustul amar - cunoscute sub numele de „supertastriști” - au mai puține șanse să se infecteze cu COVID-19 sau să se îmbolnăvească grav de acesta.

Potrivit  cercetătorilor, responsabilă de această caracteristică este gena T2R38. atunci când o persoană moștenește o copie a genei de la ambii părinți, acea persoană devine supertaster, potrivit The Washington Post. Dar această genă nu face decât să sporească gustul amar. De asemenea, este legată de un răspuns imun înnăscut mai bun împotriva agenților patogeni.

Cei care moștenesc această genă de la ambii părinți tind să aibă mai multe filamente asemănătoare părului, numite cili, în nas și sinusuri, iar aceste filamente ajută la eliminarea agenților patogeni din corp. Când este activată, două copii ale acestei gene determină, de asemenea, corpul să producă mai mult mucus și oxid nitric pentru a combate agenții patogeni, potrivit publicației.

Cercetările anterioare care s-au concentrat în principal pe infecțiile și inflamațiile bacteriene au constatat că, cu cât oamenii experimentează mai intens gusturile amare, cu atât sunt mai puternice răspunsurile lor imune înnăscute, potrivit publicației.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-un nou studiu, în revista JAMA Network Open, cercetătorii au dorit să vadă cum afectează supertastarea capacitatea de a lupta împotriva COVID-19.

Dr. Henry Barham, autor principal al noului studiu și medic orelist la Centrul Medical General Baton Rouge din Louisiana, a devenit interesat de această întrebare după ce a petrecut ore și ore efectuând operații care i-au sporit expunerea la SARS-CoV-2. , virusul care provoacă COVID-19, potrivit publicației. În ciuda purtării echipamentului de protecție, unii dintre colegii săi au luat COVID-19 din spital, dar Barham, un supertaster, nu.

Cum s-a desfășurat studiul

Pentru studiu, Barham și echipa sa au recrutat 1.935 de participanți, le-au dat teste de testare a gustului și le-au cerut să evalueze cât de intensă a fost banda de testare. Apoi, cercetătorii au clasificat oamenii ca supertastori, degustători (cei care moștenesc doar o copie a genei de la un părinte) sau nedegustători (cei care nu moștenesc nicio copie a genei și care fie experimentează o intensitate mai mică a gusturilor amare, fie care nu nu le gustă deloc).

Au descoperit că 508 de participanți au fost supertasteri, 917 au fost degustători și 510 au fost nasteriști. Pe parcursul perioadei de studiu, de la începutul lunii iulie 2020 până la sfârșitul lunii septembrie 2020, un total de 266 de participanți au ieșit pozitivi la COVID-19, iar 55 dintre ei au necesitat spitalizare.

Nontasterii au fost "semnificativ mai predispuși" decât degustătorii și supertasterii să iasă pozitivi la SARS-CoV-2, să fie spitalizați și să fie simptomatici. Dintre cei 55 de pacienți cu COVID-19 care au fost internați la spital, 47 (85%) nu au fost degajați. Dintre cele 266 de persoane care au fost testate pozitiv pentru COVID-19, doar 15 (6%) au fost supertasteri.

În general, abilitatea de simți mai intens gustul amar ar putea prezice cu precizie cine urma să dezvolte COVID-19 sever, aproximativ 94,2% din timp, potrivit Post.

Și supertasterii ar trebui să fie vaccinați împotriva COVID-19

Cu toate acestea, studiul a fost mic și cercetătorii au descoperit doar o legătură potențială între această capacitate sporită de a percepe gustul amar și riscul de a dezvolta COVID-19 sever.

„Cea mai mare limitare a noastră în acest studiu observațional este potențialul factorilor de confuzie și faptul că SARS-CoV-2 este un virus nou, prevenind astfel cunoașterea prealabilă a gradului de inoculare, a simptomelor și a rezultatelor la diferite populații”, au scris autorii.

Cu toate acestea, supertasterii ar trebui să fie vaccinați împotriva COVID-19, a declarat Barham pentru Post. "Chiar și supertasterii, pe măsură ce îmbătrânesc, au potențialul de a se îmbolnăvi, mai ales dacă sunt expuși unei încărcături virale ridicate", a explicat medicul.