Evenimentul Zilei > EVZ Special > Sars-Cov-2 a fost scăpat din controversatul laborator din Wuhan? O angajată a vorbit
Sars-Cov-2 a fost scăpat din controversatul laborator din Wuhan? O angajată a vorbit

Sars-Cov-2 a fost scăpat din controversatul laborator din Wuhan? O angajată a vorbit

O specialistă în virusologie a laboratorului din Wuhan a respins încă o dată acuzaţiile şi teoriile conform cărora Sars-Cov-2 a fost scăpat din instituţia în care îşi desfăşoară activitatea.

Sars-Cov-2 a fost scăpat din controversatul laborator din Wuhan? O angajată a vorbit şi a respins toate acuzaţiile despre originea Covid-19. În prim-plan apare Shi Zhengli, directoarea unuia dintre laboratoarele Institutului de Virusologie Wuhan.

Ea este ferm convinsă că virusul nu ar fi putut scăpa din instituţie. Mesajul specialistei în virusologie vine după ce în luna mai, preşedintele SUA, Joe Biden, a cerut serviciilor informaţii „să îşi dubleze eforturile” pentru a explica originile Covid-19.

În acelaşi timp, liderul de la Casa Albă nu şi-a ascuns dezamăgirea provocată de lipsa de cooperare şi de transparenţă a regimului comunist de la Beijing. Amintim că serviciile secrete americane au admis că au două teorii cu privire la originea virusului SARS-CoV-2.

Accident de la laborator la Wuhan?

În ultimele săptămâni, teoria unui accident de laborator la Wuhan a revenit în forţă în dezbaterea americană, deşi a fost respinsă mult timp de majoritatea experţilor. Totodată, s-au înmulţit şi apelurile comunităţii ştiinţifice pentru investigaţii mai aprofundate.

Shi Zhengli conduce laboratorul de înaltă securitate P3 (n.r. – agent patogen de clasa 3) de la Institutul Wuhan. Acolo sunt studiate multe virusuri, printre care coronavirusurile. În interviul realizat de New York Times, ea a reacţionat inclusiv la telefon, dar şi pe e-mail.

„Cum naiba pot să aduc dovezi despre ceva pentru care nu există nicio dovadă?”, a spus Zhengli la începutul dialogului cu jurnaliştii americani. Ulterior, ea a solicitat ca întrebările să-i fie adresate pe e-mail, având în vedere protocolul institutului din oraşul care a fost primul epicentru al pandemiei de coronavirus.

Nicio tulpină a noului coronavirus în laborator

Când a fost întrebată dacă laboratorul a avut la un moment dat o tulpină a noului coronavirus înainte de pandemie, specialista a negat cu fermitate. Nici informaţiile lansate în presa americană despre trei cercetători de la Institutul Wuhan internaţi în noiembrie 2019, cu simptome de Covid-19, nu au impresionat-o.

May 19, 2020, Hong Kong, CHINA: People cross the street during lunch time in Central. 19MAY20 SCMP / Sam Tsang (Credit Image: © Sam Tsang/South China Morning Post via ZUMA Wire)

Mai mult, Shi Zhengli a respins şi acuzaţiile de manipulare genetică periculoasă, care au fost răspândite mai ales în SUA de unii parlamentari republicani. Este vorba despre cercetări cunoscute sub numele de „câştig de funcţie” (n.r. – gain-of-function).

În cadrul acestora se modifică deliberat codul genetic al unei molecule – în acest caz al unui virus –  într-un mod uneori inofensiv, dar care uneori vizează creşterea virulenţei sau a transmisibilităţii unui agent patogen pentru a fi înţeles mai bine.

Cercetare prezentată şi uitată…

Cercetările de acest tip sunt foarte controversate şi New York Times susţine că au fost prezente în Institutul din Wuhan. Sursa citată se referă la un articol publicat în 2017 de un grup de oameni de ştiinţă din laboratorul Wuhan, printre care Shi Zhengli.

La acea vreme, ei prezentau rezultatele cercetărilor în cursul cărora au fost create noi coronavirusuri de lilieci. Totuşi, Responsabila chineză a spus că nu a condus niciodată experimente de tipul „câştig de funcţie” „vizând să crească virulenţa virusului”.