Genele populației explică de ce Covid-19 face mai puține victime în unele țări?

Genele populației explică de ce Covid-19 face mai puține victime în unele țări?

În vreme ce oamenii de știință de la  Universitatea Cambridge au descoperit trei variante distincte (tulpini) de SARS-Cov-2, cercetătorii begieni de la Universitatea din Ghent cred că diferențele genetice dintre locuitori diferitelor țări explică de ce noul coronavirus face mai multe victime în anumite țări.

Aceasta ar fi explicația, susțin ei, pentru care țările scandinave și cele din Europa de Est par mai puțin afectate decât alte regiuni ale lumii.

Lumea întreagă se confruntă cu Covid-19, dar nu toate țările sunt afectate la fel. În țările scandinave, numărul de morți este mult mai mic decât media. Și în țările din Balcani numărul deceselor este relativ scăzut. În schimb, pandemia  a lovit dur nordul Italiei, Spania și New Yorkul. Limbourg și Hainaut, în Belgia, au fost de asemenea afectate puternic.

Impactul coronavirusului este determinat de anumite caracteristici genetice, cred cercetătorii de la UGent. Ei au găsit o legătură evidentă între o genă (ACE1) și dezvoltarea Covid-19.

Potrivit cercetătorilor, cu cât mai mulți cetățeni au polimorfism D (polimorfismul fiind o variație între indivizi a secvenței de gene) al genei respective, cu atât a fost mai mic numărul de decese în acea țară. “În general, cu cât mergem mai spre estul Europei, cu atât este mai curent polimorfismul genei ACE1”, explică profesorul Joris Delanghe. “În același timp, vezi că gravitatea epidemiei de Covid-19 scade pe măsură ce treci din Europa occidentală în Europa centrală și de est”.

Ne puteți urmări și pe Google News