Aceasta ar fi explicația, susțin ei, pentru care țările scandinave și cele din Europa de Est par mai puțin afectate decât alte regiuni ale lumii.

Lumea întreagă se confruntă cu Covid-19, dar nu toate țările sunt afectate la fel. În țările scandinave, numărul de morți este mult mai mic decât media. Și în țările din Balcani numărul deceselor este relativ scăzut. În schimb, pandemia  a lovit dur nordul Italiei, Spania și New Yorkul. Limbourg și Hainaut, în Belgia, au fost de asemenea afectate puternic.

Impactul coronavirusului este determinat de anumite caracteristici genetice, cred cercetătorii de la UGent. Ei au găsit o legătură evidentă între o genă (ACE1) și dezvoltarea Covid-19.

Potrivit cercetătorilor, cu cât mai mulți cetățeni au polimorfism D (polimorfismul fiind o variație între indivizi a secvenței de gene) al genei respective, cu atât a fost mai mic numărul de decese în acea țară. “În general, cu cât mergem mai spre estul Europei, cu atât este mai curent polimorfismul genei ACE1”, explică profesorul Joris Delanghe. “În același timp, vezi că gravitatea epidemiei de Covid-19 scade pe măsură ce treci din Europa occidentală în Europa centrală și de est”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE