A fost ales cel mai bun restaurant din lume în 2023. Are un secret care îl face unic
- Andreea Vlad
- 24 iunie 2023, 14:21
Un restaurant din Lima, capitala statului sud-american Peru, a fost desemnat Cel mai bun restaurant din lume în 2023. Atuul principal al restaurantului Central este meniul său inspirat de ecosistemele din Peru, de la Oceanul Atlantic la Munții Anzi.
Restaurantul Central, din Lima, capitala statului Peru, a fost desemnat cel mai bun restaurant din lume în 2022. Topul este realizat anual de un site dedicat evaluării restaurantelor, barurilor şi hotelurilor, potrivit Observatornews.
Meniuri inspirate de ecosistemele din Peru
Central este primul restaurant din America Centrală care ocupă primul loc. Capitala statului Peru a stabilit un record, având incluse anul acesta cele mai multe restaurante în top 50, 4 în total.
Atuul principal al meniului de la Central se referă la oferta culinară influențată de relieful țării. Central le propune consumatorilor un voiaj culinar prin 15 ecosisteme diferite din Peru, grupate în funcţie de altitudine. Sunt folosite ingrediente specific în acest spațiu geografic, fie produse provenite de la 15 metri altitudine, pe malul Pacificului, fie la 4.200 de metri, în Munții Anzi.
Cel mai bun restaurant a fost declarat, în 2021 restaurantul Noma din Copenhaga. În timp ce barul cel mai bun din lume este considerat Paradiso din Barcelona.
În 2022, restaurantul danez ''Geranium'' din Copenhaga, condus de chef Rasmus Kofoed, a fost declarat cel mai bun restaurant din lume în 2022.
Celebrul restaurant noma s-a închis
Restaurantul noma, distins cu 3 stele Michelin, care a fost desemnat cel mai bun restaurant din lume timp de mai mulți ani, a anunțat în ianuarie a.c. că își va închide porțile la sfârșitul anului 2024 pentru a se reinventa ca un laborator culinar. În primăvară, Noma s-a deschis temporar la Kyoto pentru două luni, între 15 martie și 20 mai.
În timp ce accentul va fi pus pe creativitate, va fi în continuare posibil să se mănânce la noma din când în când, în Copenhaga sau în restaurante temporare din alte părți ale lumii.
Fondatorul noma, René Redzepi, este lăudat în lumea gastronomiei pentru inventivitatea sa și pentru faptul că reușește mereu să schimbe regulile culinare. Este un promotor al fermentației, care permite, de exemplu, conurilor de pin să devină comestibile, și adoră să creeze rețete neobișnuite.