O întrebare de 3 stele Michelin. Ce popor a inventat restaurantele și cât de vechi sunt?

O întrebare de 3 stele Michelin. Ce popor a inventat restaurantele și cât de vechi sunt?

Chiar dacă n-au reușit afle cine a pus cârciuma-n drum, istoricii au reușit să afle multe amănunte interesante despre istoria restaurantelor. De pildă, că obiceiul de a luat masa în oraș e mult mai vechi decât ne-am fi gândit și că în Franța, primele localuri de acest fel au apărut la șase sute de ani după “inventarea” lor.

În Occident,  versiunile timpurii ale restaurantelor moderne au apărut, e drept, în  Franța. Iar revoluția culinară care a început la Paris în secolul al XVIII-lea a transformat această țară în regina gastronomiei mondiale. Cu toate astea, primele restaurante apăruseră cu mai bine de 600 de ani înainte în cu totul alt colț de lume, notează history.com.

Există probe indubitabile. O scenă care pare să înfățișeze capitala antică de la Kaifeng, în China, prezintă tarabe cu mâncare.  Lucrarea, care poartă  titlul „Urcând râul la Festivalul Qingming” îi aparține lui Zhang Zeduan și a fost pictată în jurul anului 1100.

Conform cercetătorilor Elliott Shore și Katie Rawson, co-autorii unei  cărți dedicate istoriei globale a restaurantelor, primele localuri de acest gen au apărut în jurul anului 1100 în China, unde orașe precum Kaifeng și Hangzhou aveau o populație de peste un milion de locuitori.

Comerțul era intens  între aceste capitale de nord și de sud ale Chinei din timpul dinastiei Song, spune Elliott Shore, profesor emerit de istorie la Colegiul Bryn Mawr. Comercianții, care călătoreau la mare distanță de orașele lor natale, nu apreciau,însă, deloc mâncărurile locale, pe care le găseau ciudate.

Drept urmare. „ Primele restaurante  din aceste două orașe au pregătit mâncăruri din sud  pentru persoanele care veneau de acolo și viceversa”, spune Shore. „Am putea spune că „restaurantul etnic”a fost prima variantă.”

Aceste prime restaurante erau situate în cartiere dedicate negustorilor, alături de hoteluri, baruri și bordeluri. Conform documentelor chinezești din epocă, pe la 1120, restaurantele din China ofereau o paletă la fel de largă de opțiuni ca și cartierele turistice din zilele noastre. Conform unui manuscris chinezesc din 1126, citat de Elliott Shore și Katie Rawson, chelnerii ofereau adevărate reprezentații.

Ne puteți urmări și pe Google News