Evenimentul Zilei > Politica > A doua zi de negocieri pentru formarea noului guvern. USR-Plus merge la Iohannis
A doua zi de negocieri pentru formarea noului guvern. USR-Plus merge la Iohannis

A doua zi de negocieri pentru formarea noului guvern. USR-Plus merge la Iohannis

În timp ce negocierile pentru formarea coliției de guvernare PNL-USR-Plus-UDMR continuă, duminică, pentru a doua zi, la Vila Lac, alianța condusă de Dacian Cioloș și Dan Barna și-a definitivat echipa cu care va merge la Cotroceni, pentru a discuta cu președintele Klaus Iohannis despre desemnarea premierului.

La prima rundă de negocieri, desfășurată ieri la Vila Lac, alianța USR-Plus a adoptat o tactică foarte interesantă, după cum dezvăluia EvZ, în exclusivitate, sâmbătă seara, după încheierea întâlnirii, prin încearcarea de a profita la maximum de dorința lui Ludovic Orban de a fi președinte al Camerei Deputaților.

Astfel, pentru că Ludovic Orban insista cu poziția de președinte al camerei inferioare a Parlamentului, funcție fără de care îi va fi extrem de greu să țină în mână PNL, USR-Plus, prin vocea copreședintelui Dacian Cioloș – celălalt copreședinte, Dan Barna, fiind „destul de speriat”, după cum l-a descris unul ditnre participanți – a forțat obținerea a trei dintre cele mai importante portofolii guvernamentale: Finanțele, Justiția și Dezvoltarea.

Cioloș a refuzat din start ideea că negocierea trebuie să plece nu de la persoana prim-ministrului –  care a fost desemnat de președintele Klaus Iohannis, deci nu este opțiunea politică a vreunuia dintre partide – ci de la împărțirea echitabilă a posturilor în Guvern.

Iar potrivit unor surse politice apropiate de echipele de negociere, USR-Plus va ceda, zilele ce urmează, poziția de președinte la Camera Deputaților, în schimbul unui post de viceprim-ministru unic pentru Dan Barna sau Dragoș Tudorache, determinând astfel ruperea scindarea puterii în interiorul Guvernului în două bucăți.

Vor mai schimba ceva discuțiile cu Iohannis?

USR și PLUS vor merge luni la consultările de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis pentru desemnarea viitorului premier, cu o echipă formată din Dan Barna, Dacian Cioloş, Dragoş Tudorache, Cătălin Drulă și Cosette Chichirău.

Șeful statului se va consulta luni, cu partidele care au intrat în Parlament în urma alegerilor de duminica trecută. Discuțiile vizează desemnarea candidatului pentru funcţia de prim-ministru al României.

Klaus Iohannis i-a invitat la consultări pe reprezentanţii PSD, PNL, ai Alianţei USR PLUS, Alianţei pentru Unirea Românilor şi UDMR, precum şi pe cei ai minorităţilor naţionale.

Programul consultărilor va fi astfel:

Partidul Social Democrat (PSD) – ora 11:00;

Partidul Naţional Liberal (PNL) – ora 12:00;

Alianţa USR PLUS – ora 13:00;

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) – ora 14:00;

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) – ora 15:00;

Minorităţile naţionale reprezentate în Parlament – ora 16:00.

Ce s-a decis după prima zi de negocieri și ce urmează

PNL să primească postul de premier, USR-Plus pe cel de președinte al Camerei Deputaților și UDMR pe cel de președinte al Senatului, aceasta pare să fie propunerea formațiunii conduse de Dacian Cioloș și Dan Barna potrivit presei.

Deocamdată se pare că cele patru formațiuni s-au înțeles ca PNL să primească șase comisii în Camera Deputaților, USR patru, UDMR două, iar minoritățile o comisie.

De asemenea, un prim capitol din Programul comun de Guvernare al coaliţiei USR PLUS-PNL-UDMR a fost stabilit cu acordul tuturor, este vorba despre cel care vizează digitalizarea.