Exclusiv. USR-Plus încearcă să pună șaua pe PNL și să obțină trei ministere importante - Finanțele, Justiția și Dezvoltarea

Exclusiv. USR-Plus încearcă să pună șaua pe PNL și să obțină trei ministere importante - Finanțele, Justiția și Dezvoltarea

Surse din interiorul reuniunii partidelor care au negociat astăzi structura viitorului guvern ne-au declarat că USR-Plus a adoptat o tactică extrem de interesantă: încearcă să profite la maximum de dorința lui Ludovic Orban de a avea președinția Camerei Deputaților.

Ludovic Orban insistă cu poziția de președinte al Camerei Deputaților, o poziție care i se cuvine prin prisma discuției cu președintele Klaus Iohannis. O funcție fără de care îi va fi extrem de greu să țină în mână PNL. Aceasta a fost dominanta discuțiilor de aseară, după cum ne-au relatat mai mulți participanți la negocierea PNL - UDMR - USR+. Spre surpriza tuturor, cel care a condus negocierile din partea USR-Plus a fost Dacian Cioloș, celălalt copreședinte, Dan Barna, fiind foarte tăcut sau, așa cum l-a descris unul ditnre participanți, „destul de speriat”.

Tactica de negociere a USR-Plus pare a fi negarea posibilității ca PNL să ia și premierul și președintele Camerei Deputaților, numai că are un substrat ascuns: profitând de dorința președintelui liberal Ludovic Orban de a avea această poziție pentru sine, partidul lui Cioloș și Barna vizează trei ministere de forță din viitorul cabinet: cel al Justiției, cel de Finanțe și Ministerul Dezvoltării.

Cioloș - vocal, Barna - „speriat”

Liderul Plus Dacian Cioloș a fost cel mai vocal dintre participanți, refuzând din start ideea că negocierea trebuie să plece nu de la persoana prim-ministrului -  desemnat de președintele Klaus Iohannis, deci care nu este o opțiune politică a vreunuia dintre partide - ci de la împărțirea echitabilă a posturilor în Guvern.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderul UDMR Kelemen Hunor s-a amestecat destul de puțin în discuție, știind că va primi cel puțin un minister important, pe cel al Mediului sau pe cel al Sănătății.

Potrivit unor surse politice apropiate de echipele de negociatori, în zilele următoare USR-Plus va ceda (destul de greu!) poziția de președinte al Camerei Deputaților, însă va cere un viceprim-ministru unic pentru Dan Barna sau Dragoș Tudorache, forțând astfel ruperea puterii în interiorul Guvernului în două bucăți.

Final cu scandal

La finalul reuniunii celor trei partide - PNL, USR-Plus și UDMR - s-a propus redactarea unui comunicat și abținerea de la orice comentarii publice, însă liberalii s-au arătat ulterior extrem de deranjați de faptul că Dragoș Tudorache este responsabil de scurgerea unor informații din interiorul negocierilor către UM de presă G4 Media și Digi 24.

Potrivit acestora, liberalii ar urma să primească șase comisii în Camera Deputaților, USR patru, UDMR două, iar minoritățile o comisie.

Prima rundă a discuțiilor dintre cele trei formațiuni politice s-a desfășurat sâmbătă la Vila Lac și urmează să fie reluate în zilele următoare.