Evenimentul Zilei > Social > 70 de milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson expediate în UE ar putea fi interzise
70 de milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson expediate în UE ar putea fi interzise

70 de milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson expediate în UE ar putea fi interzise

Câteva milioane de doze de vaccin dintr-un lot Johnson & Johnson expediate în Uniunea Europeană ar putea fi interzise spre a fi date în utilizare. În fabrica din Statele Unite ale Americii unde acestea au fost produse, în luna februarie, a avut loc contaminarea mai multor doze de ser anti-coronavirus. Autoritățile verifică, în prezent, siguranța acestora. 

Aproape 70 de milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson riscă să fie oprite din a fi date spre utilizare. Dozele de ser anti-coronavirus au fost deja expediate către Uniunea Europeană. Potrivit autorităților competente, unul dintre loturile de vaccinuri Johnson & Johnson, produs într-o fabrică din Statele Unite ale Americii, a fost expus unei contaminări.

Milioane de doze au fost expediate către mai multe state din Uniunea Europeană și Africa de Sud. Doze de vaccin din același lot problematic au fost expediate și către Canada, informează romaniatv.net, citând The New York Times.

Parte dintre cele 70 de milioane de doze de vaccin anti-coronavirus se află în așteptare la nivelul statelor în care au fost expediate; este vorba despre o cantitate între șase și nouă milioane de doze din totalul celor 70, produse la un interval de două zile, în luna februarie, în aceeași fabrică.

Atât vaccinul AstraZeneca, cât și serul Johnson & Johnson sunt produse în același loc. Contaminarea lotului de vaccinuri Johnson & Johnson a avut loc accidental, după ce angajații firmei producătoare de ser anti-coronavirus, de la uzina din Baltimore, au făcut duș și nu și-au schimbat hainele la momentul deplasării între zonele fabricii AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Contagierea accidentală a celor 70 de milioane de vaccinuri a pus compania Emergent BioSolutions în situația de a opri de la distribuție alte aproximativ 15 milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson. Cercetările autorităților au evidențiat că lotul nu respectă calitatea necesară distribuirii sale.

Mai mulți reprezentanți din domeniul sănătății au anulat distribuirea altor milioane de doze, a căror calitate și siguranță este în prezent în stare de cercetare.

Presa americană a subliniat în luna martie contaminarea unui lot de vaccinuri anti-coronavirus Johnson & Johnson cu un virus inofensiv. Verificările inspectorilor citați de The New York Times arată că prezența virusului utilizat pentru vaccinul AstraZeneca în cadrul unuia dintre loturile de vaccinuri Johnson & Johnson ar fi fost semnalată din luna martie.

FDA (Food and Drug Administration) pune sub semnul întrebării siguranța celor 70 de milioane de doze de ser anti-coronavirus. Instituția se arată îngrijorată în privința ariei de contaminare a serurilor. Reprezentanții FDA ar avea suspiciuni că, în realitate, mai multe doze ar fi problematice.