Evenimentul Zilei > Actualitate > 4 lucruri ESENȚIALE care vă pot salva viaţa pe caniculă! Urmează temperaturi de peste 35 de grade
4 lucruri ESENȚIALE care vă pot salva viaţa pe caniculă! Urmează temperaturi de peste 35 de grade

4 lucruri ESENȚIALE care vă pot salva viaţa pe caniculă! Urmează temperaturi de peste 35 de grade

Temperaturile ridicate pot fi un dușman cel puțin la fel de periculos ca înghețul! Medicii ne atrag atenția că pe caniculă trebuie să ne protejăm făcând anumite lucruri. Iată care sunt acestea:

Dacă apar manifestărilor legate de expunerea la caldură (crampe de căldură, insolaţie, epuizarea termică) trebuie:

1. Repaus într-un spaţiu umbrit şi răcoros.

2. Consum de lichide: apă, sucuri de fructe, ceaiuri și iaurt.

3. Scăderea temperaturii corpului (prin udat și ventilat);

4. Activitatea fizică se reia doar după câteva ore.

Conf.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe, arată și că, dacă manifestarile nu dispar rapid sau se agravează, trebuie să:

1. Sunaţi la 112.

2. Îndreptaţi-vă spre cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgențelor.

„Temperaturile crescute chiar şi pe durata nopţii duc la apariţia epuizării termice:

 – Nedecelată şi netratată la timp, epuizarea termică evoluează spre forme clinice severe ce pot merge până la şoc termic şi deces.

 Apare prin depăşirea posibilităţilor de adaptare a organismului la temperaturi ce se menţin crescute pe durata a mai multe zile”, explică specialistul.

3. Se manifestă prin instalarea de semne neropsihice precum oboseală marcată, astenie, apatie, somnolenţă, cefalee, ameţeli, însoţite de cele tegumentare precum transpiraţii excesive, horpilaţii (piele de „gaină„) şi cardiovasculare uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioareşi tahicardie.

4. „Cei mai afectaţi de epuizarea termică sunt copiii şi vărstnicii, pacienţii cu patologie cardiovasculară şi obezii precum şi cei care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiţionat”, atrage atenția medicul.

5. Tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci (Nu alcool!), duşuri reci sau utilizare de prosoape umede şi ventilaţie (Nu aplicaţi alcool pe piele!), odihnă într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiţionat, cu picioarele ridicate peste nivelul inimii.

6. Pentru a nu ajunge în astfel de situaţii, în timp de caniculă nu ţineţi geamurile deschise când este foarte cald şi nu gătiţi la orele amiezii. „Aerisiţi la primele ore ale diminteţii, utilizând curenţi de aer, evitaţi utilizarea electrocasnicelor ce generează căldură şi împiedicaţi acţiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude. Dacă nu aveţi aer condiţionat petreceţi câteva ore zilnic în spaţiile publice răcoroase”, ne sfătuiește conf. univ. dr.Tudor Ciuhodaru, medic primar urgenţe. 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: