Evenimentul Zilei > International > 300 milioane de doze de vaccin. Comisia Europeană încheie contractul cu Pfizer şi BioNTech
300 milioane de doze de vaccin. Comisia Europeană încheie contractul cu Pfizer şi BioNTech

300 milioane de doze de vaccin. Comisia Europeană încheie contractul cu Pfizer şi BioNTech

Grupul american Pfizer a anunțat anterior că vaccinul experimental dezvoltat în colaborare cu germanii de la BioNTech are o eficiență de 90% în prevenirea Covid-19.

Executivul european a anunţat miercuri că a încheiat cu companiile farmaceutice Pfizer şi BioNTech un contract pentru achiziţia a 300 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19, transmite Reuters.

Eficiența de 90% a acestui vaccine în prevenirea maladiei Covid-19 a fost stabilită conform datelor iniţiale provenite dintr-un studiu amplu de fază 3.

Datele referitoare la siguranţa vaccinului urmează să fie publicate la sfârşitul acestei luni, scrie Agerpres. Anunțul companiilor Pfizer și BioNTech a fost descris de către directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, drept  o „veste extraordinară”.

Ghebreyesus a avertizat însă că necesitatea de a depozita acest vaccin la temperaturi extrem de scăzute ar putea complica programele de vaccinare, mai ales în regiunile din Asia şi Africa unde clima este caldă, distanţele sunt mari, iar infrastructura necesară este deficitară sau chiar lipseşte.

Conform acordului negociat de Comisia Europeană în numele celor 27 de state membre ale UE, acestea vor putea cumpăra 200 de milioane de doze, cu o opţiune de încă 100 de milioane.

Comisia Europeană a mai încheiat astfel de contracte cu companiile farmaceutice AstraZeneca, Sanofi şi Johnson & Johnson şi continuă negocierile cu Moderna, CureVac şi Novavax.

Pe de altă parte, miercuri, Comisia Europeană ia primele măsuri în vederea construirii Uniunii Europene a sănătății, anunțată de președinta Ursula von der Leyen în discursul ei privind starea Uniunii.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE