Vești proaste pentru șoferi. Anul 2021 aduce scumpiri la locurile de parcare

Vești proaste pentru șoferi. Anul 2021 aduce scumpiri la locurile de parcare

Anul 2021 aduce și o scumpire a locurilor de parcare, în București și în mai multe dintre marile orașe.

Anul 2021 aduce și o scumpire a locurilor de parcare, în București și în mai multe dintre marile orașe.

În acest moment, la nivelul municipiului București există în jur de 250.000 de locuri de parcare de reședință. Este vorba de parcările din apropierea locuințelor care sunt închiriate locuitorilor din zonă. Acestea sunt administrate de Primăriile din cele șase sectoare bucureștene.

Până de curând, aceste parcări erau închiriate cu sume modice, care mergeau de la aproximativ 40 lei/ an până la circa 80 de lei/an. Diferențele de preț sunt date de zona în care se află locul de parcare și de primărie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lucrurile sunt în schimbare, iar din acest an, primăriile de sector propunând majorarea acestor costuri pentru locurile de parcare.

Unul dintre motive este legat de numărul foarte mare de mașini înmatriculate în Capitală. Specialiștii în mobilitate urbană spun că Bucureștiul este în topul celor mai aglomerate orașe din UE și al 14-lea în lume. Iar acest lucru se vede și în nivelul de poluare a aerului.

Un alt motiv are legătură cu inflația. Conform legii, în fiecare an, primăriile au posibilitatea să majoreze prețurile pentru taxele și impozitele locale cu rata anuală de inflație.

 Scumpire a locurilor de parcare din Sectorul 1

Primăria Sectorului 1 a propus majorarea chiriei pentru un loc de parcare permanent, din ianuare 2021. Valoarea acestuia va crește de aproape opt ori, urmând să ajungă la 600 de lei pe an.

Abonamentul pentru o parcare de reședință, în regim de folosință standard, va ajunge la 270 de lei pe an. Folosința standard presupune ocuparea parcării între 18:00 și 8:00, în zilele lucrătoare, și în exclusivitate sâmbăta, duminica și sărbătorile legale.

Până în prezent, contravaloarea unui loc de parcare permanent, în Sectorul 1 ajungea la 76 de lei pe an, respectiv 65 de lei pe an.

Primăria Sectorului 2 are în vedere o măsură similară

Și în Sectorul 2 abonamentul de parcare se va scumpi, conform primarului Radu Mihaiu. Într-o discuție cu locuitorii Sectorului 2, el spunea că prețurile ar trebui să crească la 300 – 600 lei/an. Radu Mihaiu spunea că aceste valori au fost agreate de toți primarii de sectoare.

„Avem niveluri ale taxei de parcare de 58,4 lei sau de 79 de lei, dacă stăm un pic mai central. Aceste sume sunt pe an. Sunt nişte sume foarte mici, pentru un bun care este al tuturor, până la urmă. (…) Vom pune în dezbatere şi nivelul chiriei anuale a parcării pe cele trei zone. Iar ce discutasem cu toţii şi părea să fie o soluţie agreată de toţi primarii este să ajungem cu nivelul parcării undeva între 300-600 de lei pe an”, spunea Radu Mihaiu, într-o discuţie pe Facebook cu locuitorii Sectorului 2.

Scumpire la locurile de parcare din Cluj

Și în municipiul Cluj locurile de parcare s-au scumpit, începând cu 1 ianuarie, după aproximativ trei ani. În zonele I și II, tarifele au crescut cu 25 – 50%, comparativ cu cele actuale.

Abonamentele pentru locurile de parcare din cartiere vor crește cu 3,8%, corelate la rata inflației pe 2020. Abonamentele de parcare din zona centrală ajung la 79 lei/an pentru persoane fizice și 555 lei/an pentru persoane juridice. Abonamentele pentru parcările de reședință ajung la 66 lei /an pentru persoane fizice și 234 de lei/an pentru cele juridice.

Prețurile sunt menținute la Brașov

În Timișoara parcarea de reședință este gratuită pentru localnici. Un loc în centrul orașului costă în jur de 20 de lei pentru 24 de ore.

La Brașov, tarifele pentru parcările cu plată au crescut începând din luna noiembrie a anului trecut. În oraș există aproximativ 10.000 de locuri de parcare cu plată pentru care tariful este de 3 lei pe oră.

În municipiul Brașov, din cele 60.000 de locuri de parcare, 45.000 sunt de reședință. Pentru acestea din urmă tarifele au fost păstrate neschimbate, fiind cuprinse între 120 de lei și 156 de lei în zona centrală, pe an.

Primăria Iași propune o scumpire la locurile de parcare cu plată

Primăria Iași a modificat tarifele pentru parcările publice cu plată din oraș. Noile tarife pentru parcările publice din municipiul Iași au intrat în vigoare din ianuarie 2021. Tariful lunar de parcare pentru un autoturism în parcările pe marginea străzilor va crește de la 100 la 104 lei. Abonamentul lunar pentru un autoturism în parcările publice cu plată a crescut de la 140 la 145 lei.

Măsura a fost adoptată de Consiliul Local Iași, în conformitate cu noile valori ale ratei inflației.