Evenimentul Zilei > Economie > Șoferii români au motive să fie îngrijorați. A avut loc o nouă scumpire
Șoferii români au motive să fie îngrijorați. A avut loc o nouă scumpire

Șoferii români au motive să fie îngrijorați. A avut loc o nouă scumpire

După scumpirile la benzină și motorină, anul 2021 va fi marcat și de creșterea prețurilor la alimente și țigări

Veștile proaste pentru șoferii români au început odată cu 1 ianuarie, odată cu prețul majorat la benzină. Ei au fost nevoiți să plătească mai mult pentru carburant, după creșterea prețurilor. Pentru că un plin(de 50 de litri) costă mai mult cu aproximativ 7 lei față de finalul anului trecut. Prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 3,0%.

Acciza pentru benzina fără plumb are o valoare de 1.827,13 lei pe mia de litri, în creştere de la 1.773,46 pe mia de litri, potrivit oficialilor de la Ministerul Finanţelor.

Un plin de motorină îi costă pe șoferii români cu 9,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile

Majorarea a dus la o creştere de 6 bani, în medie, pentru preţul benzinei şi motorinei din benzinării. Se are în vedere faptul că taxele (acciza şi TVA) reprezintă aproximativ jumătate din preţul final al acestor produse. Astfel arată calculele companiilor petroliere, care îi afectează pe șoferii români.

În ceea ce privește motorina, prețul mediu al unui litru a crescut cu 4,1%. Ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 9,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

Prețul la ulei, pâine, carne de porc o ia în sus

Noile majorări de prețuri se vor simți și în domeniul alimentar. Agricultura românească a fost afectată puternic și de secetă, dar și de pandemia de coronavirus. Efectele se vor resimți în buzunarele românilor. Tona de grâu de panificaţie s-a scumpit cu 130 de lei în ultimul an şi trece acum de suma de 1.000 lei.

„Uleiul s-a scumpit cu 20%, probabil că pâinea va lua undeva la 10-15% în următoarea perioadă. Şi la carnea de porc vom avea o scumpire. Intervine şi scumpirea combustibilului de la 1 ianuarie”, anunța Ionel Arion, preşedintele Federaţiei Pro Agro.

De asemenea, și fumătorii vor plăti mai mult pentru viciul lor. Și asta pentru că ţigările se scumpesc luna aceasta, iar din luna aprilie, acciza totală urmează să fie majorată în două etape diferite.