12 filme de excepţie în Competiția TIFF 2012

12 filme de excepţie în Competiția TIFF 2012

Anul acesta, la Festivalul Internațional de Film Transilvania, desfășurat la Cluj, în perioada 1-10 iunie, concurează 12 filme din lumea întreagă, realizate de regizori aflați la primul, cel mult al doilea lungmetraj.

"Pentru prima oară în istoria competițiilor de la TIFF, mi-e greu să-mi imaginez care va fi favoritul publicului. Poate și pentru că toate personajele din filme sunt extrem de atașante, chiar și atunci când unele dintre ele comit fapte reprobabile", spune Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului. Majoritatea lungmetrajelor din competiție au personaje care se confruntă cu o criză. "Criză existențială sau criză sentimentală. Criză individuală, criză de cuplu sau criză-n familie. Unele personaje trebuie să se obișnuiască cu ea și să meargă mai departe pe același drum, altele știu că totul s-a terminat și că trebuie s-o ia pe cărări diferite. Unele își caută fericirea și se aruncă orbește înainte, altele au găsit-o, dar nu și-o pot permite. Unele se deșiră în toate direcțiile, altele se închid în sine", adaugă selecționerul competiției. "Există, în filmele din competiție, personaje memorabile: eroinele din Lena (r. Christophe Van Rompaey) și Clip (r. Maja Milos) și eroii din Oslo, 31 August (r. Joachim Trier) și Schimbul (r. Eran Kolirin). Există umor (La răscruce, r. Hafsteinn Gunnar Sigurdson), emoție (Teddy Bear, r. Mads Matthiesen), tragedie (A doua soție, r. Umut Dag) și un aproape insurmontabil sentiment de vinovăție (Mlaștina și Planeta însingurată). Ce nu există însă e un film românesc, dar De joi pînă duminică (r. Dominga Sotomayor) umple cu brio acest gol", a mai explicat Mihai Chirilov. Cele patru nume confirmate din juriul de cinci membri care va decide anul acesta cine primește trofeele TIFF sunt: regizorul Samuel Maoz, premiat cu Leul de Aur la Veneția pentru Lebanon (2009), Kjartan Sveinsson, membru al renumitei trupe islandeze de post-rock Sigur Rós și autorul coloanei sonore a filmului Vulcanul, premiat pentru regie la TIFF 2011, Mark Adams, critic de film la prestigioasa publicație "Screen International", și actrița Ana Ularu, distinsă cu Premiul Criticii Elveţiene pentru Cea mai bună actriţă, la Locarno, Premiul pentru Cea mai bună actriță la Salonic și Premiul Gopo pentru interpretare feminină cu rolul din Periferic (r. Bogdan George Apetri). Tot 12 titluri cuprinde și secţiunea Shadows Shorts / Umbre – Scurtmetraj, care promite să le livreze și în acest an spectatorilor multe momente de suspans.

<iframe width="633" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/MQV_Sb0v4vs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Citiți și:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Documentare despre Bob Marley și Mihail Hodorkovski, în premieră la TIFF
  • Ion Caramitru, premiat pentru întreaga activitate la TIFF
  • Fiica lui Charlie Chaplin vine la TIFF 2012