Comentând decizia Twitter de a eticheta doua mesaje transmise de președintele Donald Trump ca dezinformare, Zuckerberg a declarat în timpul unui interviua acordat CNBC: „Nu cred că Facebook și, în general, platformele de pe internet ar trebui să fie arbitri ai adevărului … Discursul politic este una dintre părțile cele mai sensibile într-o democrație, iar oamenii ar trebui să poată vedea ce spun politicienii”, notează zerohedge.com.

Declarația fondatorului Facebook nu este tocmai o surpriză. Conducerea platformei de socializare a decis încă din luna octombrie a anului trecut că va permite postarea de reclame politice pe platforma sa, chiar dacă acestea conțin „dezinformări”. Evident, ca urmare a acestor declarații, stânga progresistă a declanșat campanii împotriva lui Zuckerberg, acuzându-l  că încearcă să obțină realegerea lui Trump în funcția de președinte.

Chiar dacă declațiile recente (făcute după ce Casa Albă a avertizat că Trump va semna un ordin executiv în ceea ce privește”părtinirea de stânga” de pe rețelele de socializare) pot fi interpretate ca trecerea oficială a lui Zuckerberg în tabără actulului preedinte american, există și o altă cheie de interpretare a mesajului.

Răspunsul fondatorului Facebooh ar putea fi văzut ca un reproș adresat Franței, care a adoptat recent o lege care amenință platformele de socializare cu amenzi uriașe dacă nu cenzurează rapid atât „discursurile urii”, cât și „cnținutul terorist”. Chiar dacă Zuckerberg se pronunță pentru libertatea cuvântului,  Facebook are linii directoarepe care nimeni – nici măcar politicienii politicieni – nu au voie să le treacă.

În acest sens, fondatorul Facebook a menționat un incident recent în care platforma sa a eliminat o postare a președintelui brazilian Jair Bolsonaro. Motivul?  Acesta cataloga hidroxiclorochina și clorochina  drept „leacuri miraculoase” pentru coronavirus, în ciuda cercetărilor care arată că medicamentele ar putea fi dăunătoare pentru pacienții care suferă de simptome severe de COVID-19.

Cu toate astea, „În general, inclusiv în comparație cu alte companii, încercăm să le oferim oamenilor o voce și o exprimare liberă”, susține Mark Zuckerberg.