Ziua Z pentru Trump. Punctul culminant în procesul deceniului. Toate privirile, spre SUA

Ziua Z pentru Trump. Punctul culminant în procesul deceniului. Toate privirile, spre SUA

Miercurea viitoare în Camera Reprezentanților din Congresul Statelor Unite este așteptat momentului culminant al procedurilor de destituire a președintelui Donald Trump, inițiată de opoziția democrată.

Deși vinovat, potrivit mai multor analiști, de încălcare a Constituţiei, plecarea din funcție a șefului executivului, dorită de jumătate dintre americani, este puțin probabilă.

Miercurea viitoare este foarte probabil ca plenul Camerei Reprezentanților, cu majoritate democrată, să aprobe punerea sub acuzare a președintelui. Aprobarea în Cameră va reprezenta punctul culminant al investigației de trei luni de zile, în cursul cărora au avut loc zeci de ore de audieri cu ușile închise, zeci de ore de audieri publice în Comisia pentru informații, dezbateri-maraton în Comisia juridică, în vreme ce președintele Trump a atacat în sute și sute de tweet-uri procesul, calificându-l drept vânătoare de vrăjitoare. Într-un interviu astăzi pentru televiziunea ABC, președintele Comisiei juridice, congresmanul democrat Jerrold Nadler, a declarat că atitudinea președintelui Trump este o continuă amenințare pentru integritatea alegerilor, pentru securitatea națională și pentru sistemul democratică însuși. Înainte ca plenul Camerei să voteze însă săptămâna viitoare, trebuie votate regulile votului. Comisia pentru regula Camerei Reprezentanților se va întâlni marți pentru reglementarea dezbaterii în plen, ca de pildă cât timp ar putea dura ea și câte amendamente vor fi permise.

Unul dintre punctele cele mai fierbinți ale dezbaterii s-ar putea concentra asupra lipsei audierii în Comisia juridică a martorilor aleşi de republicani. Aceştia acuză că procesul este incorect și partizan. Pe de altă parte, unii democrați i-au cerut senatorului McConnell, liderul majorității republicane din Senat, unde va avea loc efectiv procesul de judecată, să se autorecuzeze din proces, acuzându-l că lucrează mână în mână cu Casa Albă și cu avocații președintelui, or se presupune că ar trebui să conducă un proces corect și imparțial.

Procesul de impeachment - punere sub acuzare și destituire - vine cu greutatea istoriei, pentru că numai alți doi președinți din istoria Statelor Unite au fost subiectul votului de destituire: Andrew Jackson în 1868 și Bill Clinton în 1998. Richard Nixon a demisionat înaintea votului de destituire al Camerei Reprezentanților. Potrivit unui sondaj de opinie, realizat de televiziunea conservatoare Fox News, 50% dintre americani sprijină ideea destituirii președintelui, în vreme ce 41 de procente se pronunță împotriva destituirii lui Donald Trump.

În ultimul său număr dedicat impeachmentului din Statele Unite, revista The Economist se pronunță deschis în favoarea destituirii lui Donald Trump. Principalele fapte nu pot fi contrazise - scrie revista - domnul Trump a ordonat blocarea temporară a asistenței militare de 391 de milioane de dolari dedicată Ucrainei, care e nevoită să contracareze o revoltă sprijinită de Rusia.

Totodată, el i-a promis omologului ucraineană o multdorită primire la Casa Albă, dacă Volodimir Zelenski ar fi anunțat investigarea presupusei implicări a Ucrainei în alegerile americane din 2016 și mai ales asupra posibilelor fapte de corupție comise în Ucraina de fiul lui Joe Biden, unul dintre potențialii  rivali ai lui Trump la prezidențialele de anul acesta. La fel - continuă  The Economist legea este clară: impeachmentul implică comiterea de înalte crime și infracțiuni, iar manipularea de către domnul Trump a unui guvern străin pentru a-i defăima oponenții politici este genul de trucare a alegerilor de care se îngrijorau părinții fondatori ai Americii.

Cu atât mai rău cu cât președintele Trump a acțiunat, totodată, împotriva intereselor naționale, punând în pericol un aliat al Statelor Unite. Și totuși, după trei luni de proceduri, impeachmentul îi va lăsa neclintiți pe republicani, poporul american la fel de divizat și pe președintele Trump la Casa Albă, iar asta e rău pentru America - reamintesc concluzia ultimului număr din The Economist.

 

Ne puteți urmări și pe Google News