Evenimentul Zilei > Justitie > Ziua Z la CCR. Salariile românilor în prim-plan. Depinde doar de magistrați
Ziua Z la CCR. Salariile românilor în prim-plan. Depinde doar de magistrați

Ziua Z la CCR. Salariile românilor în prim-plan. Depinde doar de magistrați

Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 25 noiembrie sesizarea liberalilor referitoare la Legea pentru modificarea şi completarea Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, au precizat oficiali ai CCR.

PNL arată în sesizarea trimisă Curţii Constituţionale că Legea salarizării încalcă principiul bicameralismului, în contextul unei forme semnificativ diferite a legii adoptate de Camera Deputaţilor în raport cu cea adoptată de Senat, a unor deosebiri majore de conţinut juridic între cele două forme, cât şi reglementarea unor elemente importante care se abat de la obiectivul urmărit de iniţiatori.

Liberalii invocă şi încălcarea principiului responsabilităţii fiscal-bugetare

„Prin stabilirea unor sporuri care în prezent nu sunt reglementate prin legea salarizării unitare, Legea-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Parlamentul procedează la modificarea implicită a Legii 5/2020, Legea bugetului de stat pentru anul 2020, deoarece sunt evidente implicaţiile bugetare ale adaosurilor salariale reglementate prin dispoziţiile de completare adoptate de Camera decizională, Camera Deputaţilor.

În contra dispoziţiilor constituţionale şi jurisprudenţei Curţii, legiuitorul a ales să adopte Legea fără consultarea Guvernului cu privire la impactul reglementării asupra Legii 5/2020 privind bugetul de stat pentru anul 2020, cu modificările şi completările ulterioare, nesolicitând fişa financiară obligatorie”, se menţionează în sesizare.

PNL solicită CCR să constate că legea este neconstituţională în ansamblul său.

Majorări salariale. Veste bună pentru unii funcționari publici

Cu 150 voturi pentru, Parlamentul a votat ca salariile unor categorii de bugetari să fie majorate cu 15%. Legea urmează să fie promulgată.

Potrivit unui proiect de lege, adoptat miercuri de Camera Deputaților, se majorează salariile funcţionarilor publici şi personalului contractual din aparatul Administraţiei Prezidenţiale, Secretariatului General al Guvernului şi din serviciile Parlamentului.

Proiectul a înregistrat 150 voturi pentru, 71 împotrivă şi 8 abţineri.

Astfel, se modifică Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Potrivit textelor adoptate, „funcţionarii publici din cadrul aparatului Administraţiei Prezidenţiale, Secretariatului General al Guvernului, precum şi funcţionarii publici parlamentari din serviciile Parlamentului beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%”, fiind, astfel, eliminată interdicţia cumulului acestei majorări cu majorarea acordată pentru activitatea legislativă.