Dulce ca mierea e munca la stat! Ce salarii de nababi au primarii și consilierii locali

Dulce ca mierea e munca la stat! Ce salarii de nababi au primarii și consilierii localialegeri locale. Sursa foto: Arhiva EVZ

Salariile impresionante pe care le au aleșii noștri nu sunt chiar o legendă urbană, ceea ce explică până la un punct lupta acerbă între candidații la alegerile locale de duminică. În fiecare lună, aceștia pleacă acasă cu sume asemănătoare angajaților din multinaționale, unde criteriile de competență sunt extrem de riguroase, ca și evaluatorii de performanță.

Pe 27 septembrie 2020, românii au mers la urne pentru a-i vota pe cei care vor conduce administrația din localitățile în care locuiesc. Votul s-a desfășurat în condiții speciale, din cauza pandemiei de coronavirus. Tot duminică s-au ales consilierii locali şi consilierii judeţeni. Puțini sunt însă cei care știu ce salarii au de fapt acesția. Aflați mai jos, ce salariu are un consilier local și cât câștigă primarii și viceprimarii din România.

„Salariile nete pleacă de undeva de la 1.450 de lei şi ajung până la 3.100 lei, bani în mână. Am vrut să aducem un consilier principal de la o altă primărie. Acolo diferenţa era în jurul a 1.000 de lei”, spunea recent un consilier local.

Mai mult, există consilieri locali care pot ajunge la un venit lunar între 5800- 6.656 lei, în funcție de atribuțiile și responsabilitățile fiecăruia.

Cu privire la primarii de sectoare și cei ai municipiilor reședință de județ, aceștia au o indemnizație de 18.720 de lei.  De asemenea, primarii de localităţi cu un număr de cetăţeni între 50.000 și 100.000 vor avea un venit de 14.560 de lei.

Mai mult, șefii de comună, pot primi de la stat un venit lunar între 8.320 de lei şi 12.480 de lei. Totul este în funcţie de numărul de locuitori pe care îl au.  Se ține cont desigur de fișa postului, de responsabilitățile alocate fiecăruia, potrivit Impact

Au existat însă destule situații, relatate de mass-media, când aleșii și-au mai rotunjit veniturile cu diferite sporuri de multe ori scoase din pix sau a căror justificare este destul de greu de motivat.

Greu de oprit

Totuși, la începutul anului, Guvernul Orban a dat o veste proastă foştilor aleşi locali, în cazul cărora nu vor fi alocate în 2020 pensii speciale, aşa cum au cerut. Guvernul a decis şi să interzică cumulul pensiei cu salariul la stat, însă CCR a atacat în instanță ordonanța de urgență care stipula acest lucru. Începând cu 1 ianuarie 2020, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică, prevăzute în Legea Salarizării, se menţin la nivelul lunii decembrie 2019.

Candidatul independent la Primăria Capitalei Octavian Bădescu a propus, în luna august, ca edilii să primească bonusuri în funcție de performanțe, care să se adauge unui salariu simbolic de 1 euro lunar. O propunere care, desigur, nu a avut nicio șansă să fie luată în serios, cel puțin nu de către aleși.

Ne puteți urmări și pe Google News