Evenimentul Zilei > Actualitate > Cine sunt codașii cursei pentru Primăria Capitalei? Rușinică, Tăriceanu! Are un procent de 1,6%
Cine sunt codașii cursei pentru Primăria Capitalei? Rușinică, Tăriceanu! Are un procent de 1,6%

Cine sunt codașii cursei pentru Primăria Capitalei? Rușinică, Tăriceanu! Are un procent de 1,6%

Bătălia de la Capitală a fost una extrem de disputată, iar meandrele scorurilor luptei electorale pentru cel mai important mandat, cel de Primar general, reflectă cel mai bine acest lucru. O serie de candidați, inclusiv nume de calibru greu precum Călin Popescu-Tăriceanu, au obținut procente la scor de neprezentare.

Conform cifrelor oferite de Exit-Poll-ul CURS-Avangarde, partea de jos a clasamentului consemnează o serie de scoruri foarte mici, de-a dreptul umilitoare pentru candidații care au cerut voturile bucureștenilor.

Astfel, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a obținut doar 1,5%, în alegerile pentru Primăria Capitalei. De asemenea, candidatul susținut de Victor Ponta, Ioan Sîrbu, este un alt politician aspirant la categoria <Rușinică>, având în vedere că a obținut 0,6%.

Iată scorurile obținute de candidații la Primăria Capitalei:

Nicuşor Dan – 47,2%

Gabriela Firea – 39%

Traian Băsescu – 8,6%

Florin Călinescu (Partidul Verde) – 1,7%

Călin Popescu Tăriceanu – 1,6%

Ioan Sîrbu (Pro Bucureşti 2020) – 0,6%

Alexndru Ioan Coita (PRR) – 0,3%

Ilan Laufer (PFIN) – 0,1%

Altul – 0,8%

Sub scut sau pe scut?

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat duminică, imediat după închiderea urnelor, că rezultatele obţinute de formaţiunea sa la alegerile locale din Capitală sunt “un motiv de dezamăgire profundă”.

“Se pare că se conturează ca ALDE să nu fi reuşit să atingă pragul electoral de 5% la Bucureşti şi în celelalte sectoare, dar trebuie să aşteptăm rezultatele exit-poll-urilor de la ora 23,00, care probabil vor fi mai cuprinzătoare. Până atunci, trebuie să vă spun că aceste rezultate reprezintă pentru mine un motiv de dezamăgire profundă, este o decepţie pe care cred că o împărtăşesc împreună cu colegii mei, candidaţii de la cele şase sectoare ale Bucureştiului”, a afirmat Tăriceanu, la sediul ALDE.

Lecția de frustrare

Președintele ALDE începuse ziua glorios și optimist, cu declarația „Bucureștenii au trăit un sentiment de frustrare”, după ce și-a exprimat votul în cursul dimineții, la secția unde este arondat.

„Românii să nu mai fie nevoiți între două partide mari care își pasează puterea între ele. Bucureștenii au trăit un sentiment de frustrare, pentru că au fost înșelați în așteptările lor, neexistând o dezbatere electorală directă între principalii candidați. Sper ca cetățenii să fi tras învățămintele necesare”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, după ce a votat.