Zile libere suplimentare în 2024. Ministerul Muncii propune două minivacanțe

Zile libere suplimentare în 2024. Ministerul Muncii propune două minivacanțe Sursa Foto: Arhiva EVZ

Zile libere 2024? Guvernul vrea să adauge două zile libere suplimentare pentru bugetari. Acestea s-ar adăuga celor 17 zile de sărbători legale deja existente în 2024.

Noile zile libere vor crea pentru bugetari două minivacanțe. Astfel, ziua celebrării Adormirii Maicii Domnului (15 august) va fi legată de weekendul imediat următor. Se va crea astfel o vacanță de patru zile.

Liberele aferente Crăciunului de anul viitor vor fi legate de sfârșitul de săptămână care le urmează. Această modificare înseamnă o serie de cinci zile libere consecutive.

Bugetarii vor beneficia de mai mult zile libere anul viitor

Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern. Acesta propune ca zilele de 16 august și 27 decembrie 2024 să fie declarate libere pentru personalul instituțiilor și autorităților publice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru recuperarea acestor zile, timpul obișnuit de lucru va fi prelungit corespunzător până la data de 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite.

Aceste două zile libere nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

În zilele de 16 august și 27 decembrie 2024, prin centrala Ministerului Finanțelor se efectuează operațiuni de încasări și plăți.

Aceasta include operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

Oferte de cazare pentru următoarele zile libere

Timp liber suplimentar pentru recuperarea capacității de muncă

Bugetarii au nevoie de mai mult timp liber:

„Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca zilele de 16 august și 27 decembrie 2024 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii”, se arată în nota de fundamentare.

Prezentul proiect de act normativ are în vedere asigurarea unei utilizări mai eficiente a duratei timpului de muncă, precum și crearea de timp liber în vederea recuperării capacității de muncă pentru personalul instituțiilor și autorităților publice.

Proiectul celor două zile libere in 2024 trebuie să parcurgă doi pași importanți

Proiectul de hotărâre trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a putea intra în vigoare.

Cele două zile libere ar urma să se adauge celor 17 existente deja pentru anul 2024:

  • 1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou;
  • 6 Ianuarie – Boboteaza;
  • 7 Ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul;
  • 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române;
  • 3 - 6 mai — Paște Ortodox 2024;
  • 1 mai — Ziua Muncii;
  • 1 iunie — Ziua Copilului;
  • 23 iunie (duminică) - Rusalii, 24 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii;
  • 15 august — Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie — Sfântul Andrei;
  • 1 decembrie — Ziua Națională a României;
  • 25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul.