Evenimentul Zilei > International > Zidul cu Mexic, cadoul otrăvit lăsat de Trump lui Biden
Zidul cu Mexic, cadoul otrăvit lăsat de Trump lui Biden

Zidul cu Mexic, cadoul otrăvit lăsat de Trump lui Biden

Muncitorii lucrează zi și noapte pentru a construi cât mai multe mile de zid la frontiera de sud a Statelor Unite, până la 19 ianuarie, la ordinul lui Donald Trump. Și asta, chiar dacă președintele desemnat Joe Biden a promis o ruptură radicală cu predecesorul său.

Aceasta a fost promisiunea emblematică a președinției lui Donald Trump: să construiască un zid „mare și frumos” la granița cu Mexic și să trimită factura guvernului mexican.

Cu câteva săptămâni înainte de sfârșitul mandatului lui Donald Trump, o palisadă de metal înaltă ca un edificiu cu trei etaje a fost ridicată pe o porțiune de 667, 8 km din cei 1187,7 km promiși de administrația Trump, adică 56% din totalul proiectului.

Din acest număr, doar 93 de kilometri de zid au fost ridicați pe teren virgin. Restul zidului, fie a înlocuit porțiunile existente, fie s-a adăugat segmentelor construite sub administrațiile precedente.

Factura operațiunii: peste 18 miliarde de dolari, adică aproape 27 de milioane de dolari pe kilometru. Plătită de Washington.

„Zidul lui Trump a făcut obiectul unor cheltuieli colosale, dar, de fapt, nu rezolvă nimic”, a spus Vicki Gaubeca, directoarea Coaliției Comunităților Frontierei de Sud (SBCC), care reprezintă peste 60 de grupuri comunitare de-a lungul graniței dintre Statele Unite și Mexic, scrie La Presse.

În scădere de la începutul anilor 2000, trecerile neregulate reprezintă mai puțin de 0,2% din toate trecerile la frontiera SUA, a spus Gaubeca. Și majoritatea persoanelor aflate în situație neregulată în Statele Unite nu au trecut ilegal granița: au intrat legal în țară prin punctele oficiale de intrare și nu au reușit să părăsească țara la data specificată în viză.

„În loc să cheltuim miliarde pentru construirea unui zid la frontieră, imaginați-vă ce am fi putut realiza dacă am fi construit deja centre de tratament care să respecte drepturile omului și demnitatea umană, în apropierea punctelor de intrare deja existente. Ar fi putut avea un efect incredibil. Dar Trump a făcut contrariul”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE