Evenimentul Zilei > Actualitate > Mobilizare uriașă la frontieră. Zeci de migranți întorși din drum
Mobilizare uriașă la frontieră. Zeci de migranți întorși din drum

Mobilizare uriașă la frontieră. Zeci de migranți întorși din drum

Polițiștii de frontieră de la Ostrov, împreună cu impresionante forțe venite în sprijin, au prins 20 de irakieni care încercau să intre ilegal în țară, dinspre Bulgaria, scopul de a ajunge într-o țară din vestul Europei.

Cei 20 de migranți din Irak au fost depistați la marginea unei păduri, pe frontiera „verde”. S-a întâmplat duminică seara, în jurul orei 18:00. Polițiștii de frontieră aveau informații că un număr mare de migranți va încerca să forțeze  intrarea în România, dinspre Bulgaria, motiv pentru care s-a decretat mobilizare generală, în ajutorul colegilor de Ostrov fiind trimiși polițiști de la Garda de Coastă și de la Medgidia.

În urma adevăratului filtru creat de polițiștii de frontieră pe zona de competență Ostrov, care are o lungime de 40 de kilometri, polițiștii au descoperit în apropierea frontierei de stat, la marginea unei păduri dintre localitățile Esechioi și Ostrov, 20 de cetăţeni străini care nu îşi justificau prezenţa în zonă.

Imediat, persoanele în cauză au fost conduse la sediul punctului de trecere a frontierei de la Ostrov. În urma primelor verificări, s-a stabilit că migranții sunt cetățeni irakieni, bărbați, 19 adulți cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, și un minor în vârstă de 13 ani. La cercetări, aceștia au declarat că au încercat să intre ilegal în ţară cu scopul de a ajunge într-un stat din vestul Europei.

O singură persoană, din cele 20, a avut nevoie de asistență medicală, după ce i s-a făcut rău. A fost stabilizată de echipajul medical chemat la Ostrov, fiind vorba de un bărbat cu boli cronice , care a primit tratament și și-a revenit.

Se pare că, până la granița cu România, migranții au fost aduși, contra unor sume de bani,  de călăuze bulgare care i-au transportat pe cale rutieră, abandonându-i în apropiere de Ostrov. Deocamdată nu se știe dacă irakienii erau așteptați, în România, de călăuze din zona de graniță.

Poliţiştii de frontieră, coordonați de Parchetul Constanța, efectuează cercetări pentru săvârşirea  infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat, urmând ca verificările să fie extinse prin cooperarea cu partea bulgară. Cetățenii irakieni au fost predați, în urmă cu o oră, conform acordului de readmisie româno-bulgar, Poliţiei de Frontieră din țara vecină, pentru continuarea cercetărilor şi dispunerea măsurilor legale care se impun în astfel de situații.

(Sursa Foto-Garda de Coastă)