Orban a promis că astăzi (marți) va răspunde solicitărilor HoReCa de a redeschide interioarele restaurantelor. Dacă răspunsul nu va fi clar, ci evaziv, ca și până acum, o să dăm în judecată Guvernul, pentru că prin măsurile lui fără nicio bază și niciun studiu ne duce la faliment, o să facem apel la Opoziție să ne ajute să rezolvăm problema și n-o să mai împiedicăm, ca până acum, angajații să iasă în stradă cu proteste spontane în orașele cu restricții.

Guvernul Orban este cel mai neprietenos executiv cu oamenii de afaceri din ultimii 20 de ani”, a spus Mohammad Murad, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), scrie RomâniaTV.

În urmă cu o săptămână, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU) a stabilit ca restaurantele să fie închise în interior, precum și închiderea teatrelor și cinematografelor. Totodată, într-un hotel poate fi servită masa doar clienților hotelurilor.

Miercuri s-a decis închiderea restaurantelor, cafenelelor, cluburilor şi discotecilor din 13 localităţi, unde incidenţa cazurilor de COVID-19 a depăşit 1,5 la mia de locuitori. Și în alte localități din țară activitatea culturală și în domeniul HoReCa a fost suspendată, după ce incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19 a crescut în ultimele săptămâni.

„Întrebări fără răspunsuri: 1. Cum e posibil să fim închişi de pe o zi pe alta? 2. Ce se întâmplă cu chiriile? 3. Ce se întâmplă cu taxele aferente acestei perioade? 4. Ce se întâmplă cu marfa perisabilă din stoc? 5. În cât timp se plăteşte şomajul tehnic? 6. Există variante de ajutor din partea statului pentru această perioadă ? 7. Cum procedăm cu creditele, leasingurile pentru echipamente şi celelalte plăţi pe care nu le putem onora?”, spun angajatorii din industria HoReCa.

Mai multe zile la rând câteva sute de persoane au protestat în Piața Victoriei din Capitală, fără să fie bagați în seamă de guvernanți. Patronatele din domeniu așteaptă astăzi răspunsul guvernului și este foarte probabil sa asistăm la un nou proces.

Executivul a fost deja acționat în instanță de Partidului Puterii Umaniste Social Liberal (PP-USL).  Este o situație fără precedent pentru România, ca un Guvern să fie dat în judecată.