Evenimentul Zilei > Politica > Scenariul prin care Iohannis poate ține în sah Guvernul Dăncilă: „Este dreptul președintelui”
Scenariul prin care Iohannis poate ține în sah Guvernul Dăncilă: „Este dreptul președintelui”

Scenariul prin care Iohannis poate ține în sah Guvernul Dăncilă: „Este dreptul președintelui”

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a explicat, marți seară, pașii pe care Guvernul Dăncilă i-ar putea face pentru schimbarea celor trei miniștri, a căror demisie a fost refuzată de președintele Klaus Iohannis.

„Constituțional, președintele a procedat corect. El putea să accepte remanierea sau putea s-o refuze, ceea ce a și făcut. Problema este în ceea ce privește demisiile, care vor deveni efective după 15 zile, dar nu va mai fi cazul, pentru că deja s-au propus alți trei care să fie interimari la ministerele respective, deci lucrurile s-au rezolvat fără zgomot.”, a explicat Augustin Zegrean, pentru dcnews.ro.

El a explicat că este dreptul președintelui Iohannis să îi ceară premierului Dăncilă să propună alte persoane.

„Este dreptul președintelui să ceară premierului să vină cu alte propuneri, nici nu contează cum motivează. Premierul nu are decât să vină cu alte propuneri, dacă vrea să continue pe această procedură, dar oricum acum nu mai are cale de întors, iar procedura prin Parlament nu cred că ar fi putut să funcționeze din moment ce s-a declanșat deja procedura de remaniere, nu te joci cu lucrurile astea, ori mergi pe o variantă, ori pe alta, nu, dacă vezi că nu ține una, încerci pe cealaltă, nu se poate, bine au făcut că s-au oprit cu restructurarea.”

Augustin Zegrean a adăugat că președintele trebuie să accepte demisiile celor trei miniștri înainte de a da decretul referitor la miniștrii interimari.

„Chiar dacă nu sunt acceptate de președinte, demisiile devin operaționale după 15 zile, nu pot să stea mai mult de 15 zile cu demisia, este demisionar, după 15 zile își pierd calitatea. Oricum trebuia să fie cineva interimar în locul lor. Mâine președintele poate să ia act de demisie și să fie numiți interimarii, dar poate și să mai prelungească până se împlinesc 15 zile și apoi să numească interimarii și să facă din 45 de zile, 60, dar nu știu dacă va face lucrul acesta. Nu ar fi bine pentru că deja sunt făcute propunerile de înlocuire. Trebuie eliberați din funcție pentru că ei au vrut să plece, ei au cerut, și-au dat demisia, nu poți să-i oprești, poți să-i oprești 15 zile până când se rezolvă probleme cu revocatul, cu remanierea, dar nu mai mult”, a explicat Augustin Zegrean.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.