Evenimentul ZileiInternationalZeci de mii de camioane au plecat spre capitala Canadei. Se cere socoteală premierului Trudeau

Zeci de mii de camioane au plecat spre capitala Canadei. Se cere socoteală premierului Trudeau

Zeci de mii de camioane au plecat spre capitala Canadei. Se cere socoteală premierului Trudeau
Revendicările manifestanților vizează restricțiile de circulație și mandatele medicale impuse de guvernul federal.

Canada se pregătește pentru cea mai mare revoltă populară din istoria sa recentă. Zeci de mii de lucrători din trasporturile rutiere, cărora li se alătură largi categorii de personal medical, din industria minieră și forestieră precum și populație civilă, epuizată de lanțul nesfîrșit de restricții și mandate comunicate de către autoritățile provinciale și federale.

În noiembrie 2021, autoritățile canadiene au comunicat data de 15 ianuarie 2022 drept dată limită pentru vaccinarea obligatorie a personalului din transporturile rutiere canadiene și care traversează frontiera în Statele Unite. Măsura  a vizat șoferii curselor internaționale, revenirea în Canada a conducătorilor auto nevaccinați urmând să aibă loc până la miezul nopții de 14-15 ianuarie.

Cu trei zile  înainte de implementarea măsurii, în urma unor schimbări rapide de perspectivă și a gestiunii confuze a situației pandemice din țara vecină, SUA, purtătorul de cuvânt al Ministerului Canadian al Transporturilor  Rebecca Purdy a anunțat că măsura vaccinării obligatorii a șoferilor canadieni pe cursele internaționale, respectiv cea a carantinei obligatorii de paisprezece zile în caz de nevaccinare, se anulează.

Douăzeci și patru de ore mai târziu, decizia comunicată de cei de la Transporturi a fost  revocată de către guvernul federal, menționându-se că a fost o eroare de comunicare a Ministerului Transporturilor și că șoferii canadieni trebuie, totuși, să fie complet vaccinați până la 15 ianuarie,  dacă vor să traverseze frontiera cu Statele Unite.

În aceste condiții, grupuri de șoferi de camioane din centrul țării, din provincia Albera în special, au anunțat pe mai multe rețele de socializare intenția de a porni în convoi, cu camioanele, către Ottawa și a cere socoteală primului ministru Justin Trudeau pentru încălcarea drepturilor la circulație liberă pe spațiul nord american. Șoferii de camioane canadieni, în calitate de lucrători esențiali acuză guvernul federal de slaba gestionare a schimbărilor survenite în lanțurile de aprovizionare canadiene, puternic afectate de restricțiile din ultimile doi ani.

Aprovizionați-vă, acum.”

Canada are înregistrați peste 350.000 șoferi de camion, dintre care, în condițiile unui comerț normal, circa 120.000 traversează frontiera cu Statele Unite, în mod regulat, cel puțin săptămânal. Noile reglementări reduc cu până la 40.000 numărul șoferilor care pot traversa frontiera, mai exact cu o treime. Aceasta, în condițiile în care aprovizionarea tuturor sectoarelor economice ale Canadei depinde, în proporție de peste 80%, de comerțul rutier cu Statele Unite.

Imediat ce măsura vaccinării obligatorii a camionagiilor de pe rutele internaționale a intrat în vigoare, în doar câteva zile, rafturile în magazinele alimentare și nu numai, au început să se golească.

În această perioadă a anului, peste 95% dintre fructele și legumele proaspete din Canada vin din California și din Florida. Mesajele șoferilor de camioane, repetate insistent pe rețelele sociale sunt clare: aprovizionați-vă acum, cu tot ce vă trebuie!

S-a pornit marșul Freedom Convoy

Mișcarea pornită de șoferii canadieni de camioane se numește Convoiul Libertății 2022 (Freedom Convoy 2022) și a atras, în doar o săptămână, atenția a milioane de canadieni, de pe șase fuse orare.

Freedom Convoy 2022 a pornit la 22 ianuarie de pe coasta de vest, din British Columbia unde, împreună cu coloanele  de camioane și pickup truck-uri coborâte din teritoriile de nord, au format convoiul care a plecat spre est. Drumul a fost împărțit în sectoare de circa 750 km parcurși pe zi și se desfășoară pe principala arteră ce leagă estul de vestul Canadei, autostrada Trans Canada. Coloanele urmează să se întâlnască și să blocheze, practic, capitala Ottawa, sâmbătă 29 ianuarie 2022.

Pe drumul est-vest li se alătură coloanele organizate în Alberta, Saskatchewan, Manitoba. În ziua de 28 ianuarie coloanele de camioane sunt de așteptat să intre în Ontario și, împreună cu convoaiele care vin din provinciile Atlantice (Prince Edward Island, New Brunswick, Nova Scotia, New Foundland și Labrador) și din Quebec se vor întâlni la Ottawa. Numărul estimat al autocamioanelor- 40.000. Totalul autovehiculelor (pickup truck-uri, SUV-uri, automobile sedan) care este de așeptat să  blocheze Ottawa ajunge undeva la 120.000.

Freedom Convoy 2022 este însoți de jurnaliști freelanceri canadieni și străini, jurnaliști ai agențiilor de presă, reprezentanți ai televiziunilor de dreapta de pe continent. Comunicarea între convoaiele (estimate la zeci de kilometri lungime) se face prin aplicații de comunicare dedicate, descărcate pe telefoane, prin stațiile cu care camioanele sunt înzestrate, pe telefoane și pe social media.

Pentru acuratețea informărilor privind numărul de participanți și traseele de circulație, drone ale transportatorilor vor urmări, pe parcurs, convoaiele în mers. Mai mult, pe trasee sunt amenajate puncte de odihnă și hrană. Populația civilă de pe traseu s-a oferit să servească hrană caldă, să ofere băile pentru dușuri și toaletele, să presteze servicii de frizerie, reparații ale camioanelor (ateliere de reparații auto de pe circuitele de deplasare au anunțat că vor repara gratuit orice defecțiune), să doneze hrană pentru cîțeii și pisicile camionagiilor ( cei care îi însoțesc în drumurile lor intracontinentale), să ofere haine, medicamente, pături, scaune pliante, mănuși și, mai ale bani. Colecta de fonduri a pornit la 200 de mii de dolari și, în numai o săptămână a ajuns la 1,6 milioane de dolari, bani care urmează să fie alocați motorinei și alor cheltuieli de transport.

Mișcarea Freedom Convoy 2022 este susținută de cântăreți country și este, social vorbind, reprezentată de canadienii de vârste tinere și medii care activează în profesii liberale (forestier, minier, transporturi auto de cursă lungă, construcții de anvergură), cărora li s-au alăturat personal medical, cadre didactice, angajați disponibilizați din armată și ai guvernului, canadieni din administrațiile locale, proprietari de mici businessuri- acum falimentare, cu toții epuizați denumărul mare al restricțiilor impuse în ultimii doi ani.

Cea mai mare mișcare socială din Canada

Toronto Sun“- cea mai importantă publicație de dreapta din Canada a preluat evenimentul și a început transmisia episoadelor celei care se anunță cea mai mare mișcare socială din Canada, din timpurile recente.

Românii canadieni, aflați majoritar în al treilea deceniu de imigrație, sunt bine reprezentați în domeniul transportului rutier. Ei susțin direct sau urmăresc doar, desfășurarea evenimentelor. Evenimente care, după amploarea pe care pregătirile au luat-o, pot însemna un moment important de cotitură în istoria Canadei.

Canada are de rezolvat chestiuni de fond și acest prilej al convoiului, este de așteptat să agregheze toate nemulțumirile sociale într-o listă mai amplă de revendicări, plecând de la reorganizarea aparatului administrativ, chestiunile legate de extragerea și procesarea petrolului, revitalizarea sisemului de învățământ și multe altele.

Prinsă, tradițional, între simpatia față de Europa și condiționarea economică față de Statele Unite, Canada este de așteptat să manifeste o reală transparență, în ce privește lista sa de aliați tradiționali precum și pe cea de noi parteneri economici și militari.  Convoy Freedom 2022 este un mare semn de exclamare pentru o țară tradițional pașnică și prietenoasă.


Accesează: