Zaharina și alți înlocuitori de zahăr, bombă pentru sănătate

Zaharina și alți înlocuitori de zahăr, bombă pentru sănătate

Părjituri, ciocolată, delicatese dulci - toate conţin zahăr sau înlocuitori ai zahărului. Din păacte, acest aliment crează grave probleme de sănătate.

"Zahărul artificial crește sau cel puțin menține dorința pentru zahãr, miere și dulciuri în general, ceea ce pentru diabetici este foarte rău. În momentul în care folosim un înlocuitor de zahăr, pe cale nervoasă, gustul dulce este semnalizat creierului care, neputând face deosebirea, dă poruncă pancreasului să secrete insulină. Pancreasul execută și, până când poate, secretă mai multă insulinã, care scade glicemia uneori până la valori critice, determinând o nevoie stringentă de a mânca cu o poftă de lup. Dar mai există un aspect, poate, și mai primejdios: nivelurile mari de insulinã au multiple efecte nocive, în special asupra vaselor de sânge.

ZAHARINA. Studii efectuate pe animale arată că zaharina favorizează în special cancerul de vezică urinară. În SUA, alimentele și băuturile care conțin zaharină trebuie să poarte o etichetă prin care consumatorul este atenționat asupra unui potențial efect carcinogen. În Canada este interzisã comercializarea zaharinei.

ASPARTAMUL. Aspartamul este o altă substanță folosită la îndulcirea băuturilor, a deserturilor și a multor altor produse alimentare. Se bănuiește că aspartamul ar fi implicat în înmulțirea cazurilor de sclerozã multiplă și de afecțiuni dermatologice.

Ne puteți urmări și pe Google News

CICLAMATUL. Ciclamatul cu derivatul său major cicloxilamina, este încă în studiu, deoarece se bănuiește că ar favoriza dezvoltarea tumorilor, atunci când se folosește împreună cu un carcinogen.

ACESULFAM K. Acesulfam K este cel mai recent înlocuitor sintetic de zahăr apărut pe piață, K fiind simbolul chimic pentru potasiu. Deocamdată lipsesc date suficiente pentru a aprecia dacă substanța are sau nu efecte nocive. Cu toate acestea, ea se folosește. Cea mai înțeleaptă atitudine este aceea de a renunța cu totul la înlocuitorii de zahăr", se arată în cartea "Alimentație inteligentă", scrisă de Emil Rădulescu.