Zacuscă de fasole boabe, o rețetă simplă, delicioasă și pentru întreaga familie
- Iulia Moraru
- 5 septembrie 2023, 09:28
În România, se găsesc diverse varietăți de zacuscă, în funcție de preferințele culinare ale fiecăruia. Deși cea mai obișnuită este zacuscă cu vinete, tot mai des se prepară și variante cu fasole sau ciuperci. Dacă vă plac mai mult alte ingrediente, puteți savura zacuscă de fasole verde, de pește sau de dovlecei, în funcție de gusturile personale.
Zacusca cu fasole uscată este o rețetă ușor de făcut și rapidă, fără prea multe bătăi de cap. Această mâncare delicioasă va fi pe placul întregii familii. Iată lista ingredientelor de care aveți nevoie pentru această rețetă:
- 1 kg fasole uscata mai măruntă
- 1 kg ceapă
- 2 kg ardei kapia, gogoșari sau ardei gras roșu
- 1 kg roșii bine coapte
- 2 morcovi
- 200 ml ulei
- o linguă sare
- piper și ardei iute după gust
- 2 frunze dafin
- 2-3 căței de usturoi.
Mod de preparare rețetă de zacuscă cu fasole
- În seara precedentă, așezați fasolea uscată într-un recipient cu apă și lăsați-o la înmuiat peste noapte. Acest proces va accelera procesul de gătire.
- Când sunteți pregătiți să gătiți, scurgeți apa din fasole și puneți-o într-o oală suficient de mare. Adăugați apă proaspătă pentru a acoperi complet fasolea și puneți-o pe foc mediu.
- Fierbeți fasolea până când devine moale. Trebuie să scurgeți apa de trei ori și de fiecare dată se completează la loc.
- Ata trebuie dureze aproximativ 30-40 de minute într-o oală sub presiune sau mai mult într-o oală obișnuită.
- După ce fasolea este bine fiartă, scurgeți apa și lăsați-o deoparte pentru moment.
- Într-o altă oală sau tigaie, încălziți uleiul pe foc mediu.
- Adăugați ceapa tăiată mărunt și morcovul ras și căliți-le timp de 3-4 minute, amestecând în mod regulat.
- Se adaugă 100 ml apa și se lasă să fiarbă înăbușit, la foc mic. Când ceapa este înmuiată bine, se adaugă ardeii copți ți tăiați felii.
- Se pun acum și roșiile date pe răzătoare, sarea, piperul si dafinul. După ce va fierbe, se va forma un sos gros.
- Fasolea se poate adăuga boabe și fiartă sau sub formă de pastă. Puteți să le încercați și pe ambele.
- Se lasă să mai dea câteva clocote. Se pune usturoiul la final, împreună cu sare și piper, după gust.
Cum pregătiți zacusca
Zacusca cu fasole boabe se toarnă în borcane curate și sterilizate. Apoi, este supusă procesului de sterilizare la bain-marie, timp de 40 de minute, începând din momentul în care începe să clocotească. După aceasta, borcanele sunt lăsate să se răcească în oala în care au fost sterilizate.
Această zacusca este extrem de delicioasă. Poftă bună!