Ingredientul care ne ajută să dublăm efectul cofeinei din cafea

Ingredientul care ne ajută să dublăm efectul cofeinei din cafea

Cafeaua este a doua cea mai consumată băutură din lume. Doar apa o depășește la cantitatea consumată pe cap de locuitor. Și deși au apărut pe piață mai multe alternative care conțin mai multă sau mai puțină cofeină, precum și infuzii cu diverși compuși bioactivi, nimic nu pare să o poată înlocui în ritualul zilnic al miliardelor de consumatori din întreaga lume. Popularitatea „boabelor ”de cafea a trezit interesul cercetătorilor care acum ne pot spune care sunt beneficiile cafelei pentru sănătatea noastră sau câte căni putem bea pe zi pentru a nu transforma această băutură magică într-o „otravă”.

Trucul care dublează efectul cofeinei din cafea

Popularitatea cafelei s-a întors într-un fel împotriva ei. Bând-o zilnic se ajunge la obișnuință până la punctul în care cofeina ajunge să nu își mai facă efectul atât de apreciat de băutorii de cafea. Iar mărirea dozei (cănii) sau a ritmului zilnic de consum nu este o soluție, pentru că vom ajunge să fim proprii dușmani ai sănătății noastre.

Și atunci ce putem face? Cum am putea dubla efectul cofeinei din cafea fără a bea cafea în exces?

Cafea boabe

Sursa foto: Arhiva EVZ

Experții ne spun că există o modalitate foarte simplă de a obține un astfel de rezultat. Iar acest lucru nu se face adăugând un plus de zahăr, un obicei extrem de criticat de nutriționiști. Un studiu realizat în colaborare de Universitatea Clarkson și Universitatea din Georgia arată că modalitatea care ne-ar asigura o cafea de dimineață care să ne energizeze mai mult este adăugarea pudrei de cacao, conform elespanol.com.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pudra de cacao conține ea însăși, în mod natural cofeină. Cercetătorii din domeniu spun că o porție de 100 de grame de pudră de cacao neîndulcită conține 230 de miligrame de cofeină. Iar amestecul de cafea și cacao activează mintea, ajutându-ne să ne concentrăm mai bine și să fim mai productivi.

Beneficiile cafelei cu cacao

Combinarea celor două „substanțe” ne aduce multe alte beneficii.

Cacaoa conține flavonoide, ingrediente active care cresc fluxul sanguin cerebral. Flavonoidele fac ca creierul să primească mai mult oxigen, crescând astfel capacitatea învățare și raționare. Cacaoa mai conține teobromină, o substanță strâns legată de cofeina care se găsește în boabele de cacao, nuci de cola și ceai și care acționează într-un mod similar cu cofeina, îmbunătățind vigilența și performanța cognitivă.

Ciocolată caldă albă, făcută în casă

Folosește untul de cacao pentru a face ciocolată caldă albă. Sursa foto: 80023563 © Kondratova | Dreamstime.com

Flavonoizii din pudra de cacao au și efecte antiinflamatoare, care fac cafeaua mai ușor de tolerat de stomac. De asemenea, flavonoizii contribuie la relaxarea vaselor de sânge și la îmbunătățirea controlului zahărului din sânge, ceea ce are efect pozitiv asupra sănătății inimii.

Totodată, vârfurile de anxietate și stres pe care cafeaua le oferă multor oameni sunt „aplatizate” datorită pudrei de cacao.

Face băutura mai puțin agresivă pentru stomac, reducându-i aroma și aciditatea. Prin urmare dacă vreți să vă bucurați de toate aceste beneficii aduse de combinația de cacao și cafea nu vă rămâne dcât să adăugați la 100 ml de cafea, trei linguri de pudră de cacao neîndulcită. Și să așteptați apoi 90 de minute pentru ca băutura cu cele două componente să își facă efectul, dându-vă acel impuls de energie atât de dorit.