Studiu. Cofeina reduce riscul apariției diabetului de tip 2

Studiu. Cofeina reduce riscul apariției diabetului de tip 2 Ceașcă de cafea. Sursa foto: Dreamstime.com

Un nivel ridicat de cofeină în sânge poate reduce cantitatea de grăsime corporală pe care o aveți și poate reduce riscul de diabet de tip 2. Descoperirile ar putea duce la utilizarea băuturilor fără cofeină pentru a reduce obezitatea și diabetul de tip 2, deși sunt necesare cercetări suplimentare.

Dr. Katarina Kos, lector la Universitatea din Exeter, a declarat că cercetarea a arătat potențiale beneficii pentru sănătate pentru persoanele cu niveluri ridicate de cofeină în sânge. Ea a spus că orice băutură cu cofeină care conțin zahăr și grăsimi ar compensa efectele pozitive.

Cercetătorii au spus că munca lor s-a bazat pe cercetările publicate anterior, care sugerau că un consum de trei până la cinci căni de cafea zilnic, care conțin o medie de 70-150 mg de cofeină, a fost asociat cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.

Acest ultim studiu a folosit o tehnică cunoscută sub numele de randomizare mendeliană, care stabilește cauza și efectul prin dovezi genetice. Echipa a descoperit două variante de gene asociate cu viteza metabolismului cofeinei și le-a folosit pentru a determina nivelurile de cofeină din sânge prezise genetic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cercetătorii au descoperit că aproape jumătate din reducerea riscului de diabet de tip 2 a fost determinată de pierderea în greutate. Se știe că o anumită cantitate de cofeină stimulează metabolismul, crește arderea grăsimilor și reduce pofta de mâncare.

Pierderea în greutate

Autorii au făcut un „salt important” presupunând că pierderea în greutate cauzată de consumul crescut de cofeină va reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2, a spus Lawrence, adăugând că nu este mai eficientă decât reducerea aportului de calorii și creșterea activității fizice. În plus, consumul de cofeină le-a dat unor oameni palpitații și ritm cardiac anormal, așa că nu a fost potrivit pentru toată lumea.

El a spus: „Ar trebui ca oamenii să bea mai multă cafea pentru a reduce grăsimea sau riscul de diabet? Știința sugerează că un consum de cofeină crește arderea grăsimilor, chiar și în repaus. Cu toate acestea, nu constituie un tratament pentru obezitate și poate avea ca rezultat creșterea în greutate”, potrivit The Guardian.