Evenimentul Zilei > Vremea > Vremea se schimbă total. Avertismentul meteorologilor: Urmează o perioadă de instabilitate
Vremea se schimbă total. Avertismentul meteorologilor: Urmează o perioadă de instabilitate

Vremea se schimbă total. Avertismentul meteorologilor: Urmează o perioadă de instabilitate

Elena Mateescu, directorul ANM, a declarat că vremea se răcește radical și că românii se vor confrunta cu instabilitate atmosferică. Meteorologul a anunțat mai multe fenomene extreme în țară.

Elena Mateescu, directorul ANM, a anunţat că românii nu vor mai avea parte de temperaturi ridicate și că vremea se va răci. Meteorologii au declarat că vor apărea fenomene extreme și instabilitate atmosferică.

„Până mâine dimineaţă, vorbim pentru partea de vest, nord-vest a ţării, de o atenţionare meteorologică de cod galben ce vizează averse torenţiale însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi cantităţi care pot depăşi 25-30 de l/mp, izolat chiar 40-50 de l/mp”, a spus aceasta.

Cod Galben de vânt puternic

ANM a emis și Cod Galben de vânt puternic în mai multe zone din țară.

Sursă: Arhivă EVZ

„Deocamdată vorbim de o lună octombrie, a doua lună din această toamnă, apropiată de normal în ceea ce priveşte atât regimul de temperaturi, cât şi regimul de precipitaţii. Se traduce printr-o probabilitate mai redusă să consemnăm fenomene de genul celor înregistrate în Statele Unite, dar nu excludem să avem perioade de instabilitate. La fel cum spuneam, pe parcursul nopţii şi până mâine dimineaţă, după care mâine, în special în partea de vest, sud-vest a ţării şi în zona montană, vom vorbi şi de intensificări ale vântului pentru că mâine va fi în vigoare o atenţionare meteorologică, de asemenea de cod galben, ce vizează viteze la rafală de 55-65 de km/h, iar pe creste chiar 80-100 de km/h.

Aşa cum spuneam, răcirea de săptămâna vitoare, mai ales de marţi, este posibil să aducă precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, dar veştile sunt bune pentru că de joi vom consemna o încălzire şi sfârşitul de săptămână să aducă, din nou, valori apropiate de 24 de grade Celsius”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM la A3.

Vremea în octombrie

Meteorologii au mai anunțat că vremea se va schimba radical în săptămâna 17-24 octombrie. Precipitațiile vor fi în general apropiate de cele normale, în toate zonele României. Conform datelor existente, la munte va ninge. Așadar, stratul de zăpadă va fi unul consistent.