Evenimentul Zilei > Vremea > Vremea de la ANM. Elena Mateescu anunță un „ger persistent” în România
Vremea de la ANM. Elena Mateescu anunță un „ger persistent” în România

Vremea de la ANM. Elena Mateescu anunță un „ger persistent” în România

Vremea. Elena Mateescu, director ANM, anunță că țara noastră va fi lovită de un ger persistent în acest final de săptămână.

Vremea cunoaște o răcire bruscă, cu temperaturi extreme. Directorul ANM Elena Mateescu ne avertizează că în România temperaturile vor scădea în acest final de săptămână.

Vremea se anunță a fi foarte rece cu temperaturi de până la -20 de grade în unele zone din țară.

Vremea intră într-un proces de răcire

„Vremea va intra într-un proces de răcire semnificativă. Masa de aer rece va persista până la jumătatea săptămânii viitoare. Vineri vorbim de vreme în răcire în nord, nord-vest și în centrul țării, unde temperaturile vor coborî la -13 grade.

Cele mai ridicate valori, 4 grade Celsius la nivelul maximelor, se vor înregistra doar în partea de sud-est”, a spus directorul ANM Elena Mateescu, conform Playtech.

„Aceste valori reprezintă vreme geroasă pentru următoarele 4-5 zile, reprezinta valori mai coborâte față de ce ar fi normal. Ar trebui să înregistrăm valori cuprinse între 7-8 și – 10 grade. La nivelul temperaturilor minime sub -12, -13 grade în depresiuni, până la 0 grade în zona litoralului”, a mai spus ea.

Cod Galben de fenomene meteo periculoase

Avertizarea vizează zonele de la altitudini de peste 1800 m unde va ninge si vor fi intensificări ale vântului cu rafale de 70-90 km/h viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității

Zone vizate: – Județul Argeş: zona de munte de peste cota 1800 m; Județul Prahova: zona de munte de peste cota
1800 m; Județul Dâmboviţa: zona de munte de peste cota 1800 m.

Codul Galben este valabil vineri dimineața între orele 06:00 și 9:00.

O altă avertizare de tip nowcasting de vreme rea a fost emisă vineri la prima oră a dimineții și vizează județele Alba, Brașov și Sibiu. De asemenea, zonele cele mai afectate de vremea rea sunt cele montane, de la altitudini mai mari de 1800 m.

La altitudini de peste 1800 m, va ninge și vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de 70 – 90 km/h, viscolind zăpada și determinând scăderea vizibilității.

Avertizarea de tip nowcasting expiră la ora 9:00.