Evenimentul Zilei > International > Vladimir Putin laudă evoluția războiului din Ucraina: „Teritoriul din Donbas este eliberat pas cu pas”
Vladimir Putin laudă evoluția războiului din Ucraina: „Teritoriul din Donbas este eliberat pas cu pas”

Vladimir Putin laudă evoluția războiului din Ucraina: „Teritoriul din Donbas este eliberat pas cu pas”

Vladimir Putin reia teza conform căreia obiectivul Rusiei în Ucraina a rămas cucerirea regiunii Donbas, formată de Doneţk şi Lugansk. După aproape jumătate de ani de la declanșarea războiului, Putin susține că armata rusă își urmează ținta pas cu pas. El se laudă cu noile arme și echipamente militare pe care le descrie mult peste ceea ce au occidentalii. Pe de altă parte, armata rusă încasează lovitură după lovitură și suferă pierderi uriașe tocmai, în Ucraina, tocmai datorită armamentului occidental, despre care Putin spune că ar fi inferior.

Vladimir Putin a făcut o serie de declarații cu privire la evoluția războiului din Ucraina în cadrul unui forum militar organizat în apropiere de Moscova. El le-a transmis celor prezenți la eveniment că planurile sale sunt urmate pas cu pas. Iar teritoriul regiunii Donbas „este eliberat”, conform obiectivului propus.

La această reuniune, forțele militare ruse au prezentat noi modele de tancuri și rachete rusești pe care le-a descris drept arme modern „care contribuie la victorie” în război. Vladimir Putin a lăudat companiile producătoare de armament pentru performanțele pe care le-au atins, Mai mult, el a subliniat că sancţiunile occidentale nu afectează exporturile de echipament militar

Reprezentanții companiei ruse de stat Rosoboronexport au precizat că exporturile de echipament militar rusesc continuă. Iar până la finalul anului 2023, vor fi livrate cinci sisteme de apărare S-400 către India.  Anunțul triumfalist a fost făcut de şeful Rosoboronexport, Aleksandr Miheev.

Pe de altă parte, însă, directorul Serviciului federal rus pentru cooperare tehnico-militară, Dmitri Şugaev, a recunoscut că s-au înregistrat anumite probleme logistice. El a dat vina pe „evenimentele politice”, relatează DPA.

Putin vrea să exporte armament

Cu același prilej, Vladimir Putin a declarat că Rusia „apreciază” legăturile pe care le are cu țări din America de Sud, Asia și Africa și că este pregătită să le livreze armament modern.

„Suntem pregătiți să oferim aliaților noștri cele mai moderne tipuri de arme, de la armament mic la vehicule blindate și artilerie, la avioane de luptă și drone”, a spus Vladimir Putin la forumul militar.

Putin a mai spus că Rusia poate oferi noi modele și sisteme militare, multe „cu ani, poate chiar decenii, înaintea celor occidentale”. Mai mult acestea au fost deja testate în operațiuni militare reale. În realitate, însă, afirmațiile sale nu sunt acoperite de fapte, dat fiind că trupele rusești au eșuat în încercarea de a cuceri Ucraina, iar una dintre cauze sunt tocmai aceste arme noi.

Analiști militari occidentali spun că prestația ridicolă a armatei ruse și armamentului rusesc ar putea să facă exporturile mai puțin atractive pentru potențial clienți, conform dpa.

Situație dificilă pentru economia rusă

Economia rusă se confruntă cu grave probleme, chiar dacă oficialii de la Moscova nu o arată, în contextul sancțiunilor impuse de Occident ca urmare a invadării Ucrainei pe 24 februarie. Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei pe care propaganda de la Moscova a descris-o drept „operaţiune militară specială de denazificare”. Cetățenii ruși care vorbesc altfel despre acest război sunt urmăriți penal și condamnați la închisoare.

În ciuda asigurărilor pe care le dă Vladimir Putin, războiul merge destul de greu, iar câștigurile obținute de forțele militare rusești sunt mici, raportate la costurile uriașe în vieți omenești și echipament militar.