Evenimentul Zilei > Social > Vlad Voiculescu, depășit de situația infecțiilor nosocomiale: „Înseamnă mult”
Vlad Voiculescu, depășit de situația infecțiilor nosocomiale: „Înseamnă mult”

Vlad Voiculescu, depășit de situația infecțiilor nosocomiale: „Înseamnă mult”

Ministerul Sănătății a inițiat o anchetă la Spitalul Județean din Timișoara după ce șapte pacienți au murit din cauza infecțiilor nosocomiale într-un termen de trei luni. Vlad Voiculescu apreciază că numărul deceselor este mult prea mare.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a ajuns în locul lui Nicolae Bănicioiu, fostul ministru PSD, să justifice situația infecțiilor nosocomiale din spitale.

Declarațiile sale au fost făcute în contextul în care, în ultimele trei luni, la Timișoara au murit șapte pacienți. Aceștia au fost infectați în timp ce erau internați la secția de Mari Arşi de la Spitalul Județean din Timișoara. La o întrebare a unui jurnalist el a apreciat că numărul celor care au murit la Timișoara din cauza acestor infecții nosocomiale – șapte pacienți în trei luni – este foarte mare.

„Înseamnă foarte mult”, a spus Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a anunțat că există o investigație în curs la Timișoara, unde șapte pacienți au murit din cauza acestui tip de infecții.

Ministrul Sănătății despre decesele cauzate de infecții nosocomiale

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a dat explicații, joi seară, după ședința de Guvern, cu privire la numărul mare de infecții nosocomiale din spitale.

„Investigăm, la Ministerul Sănătății ce s-a întâmplat la Timișoara. Sunt câteva… știm că o parte dintre cazuri, respectiv o parte din lucrurile care s-au întâmplat acolo au fost corect raportate. Avem o investigație în curs”, a declarat Vlad Voiculescu la întrebarea unui reporter.

Întrebat dacă are cunoștință că familiile celor decedați au aflat aceste informații, despre cauzele deceselor, cu întârziere, ministrul Sănătății a precizat că astfel de lucruri se petrec în spitale. Vlad Voiculescu a precizat că nu întotdeauna informațiile medicale sunt disponibile pentru familiile pacienților.

„Este un lucru care, din păcate, se întâmplă în multe spitale. Dacă vă referiți la faptul că informațiile medicale nu sunt întotdeauna disponibile la timp pentru familii, e un lucru reglementat prin legea drepturilor pacientului și reglementat prin un ordin de Ministru din 2016. Acest act normativ spune că aparținătorii ar trebui să aibă acces la toate datele medicale ale fiecărui pacient. Evident, repet, avem o investigație în derulare asupra acestui caz”, a mai spus Vlad Voiculescu.

Ministerul pregătește un set de norme

Ministrul Sănătății a subliniat că protecția împotriva infecțiilor nosocomiale reprezintă una dintre prioritățile mandatului său. El a precizat că se lucrează la un set de norme în vederea îmbunătățirii situației.

„Lucrurile merg în direcția bună și protecția împotriva infecțiilor nosocomiale este una dintre prioritățile acestui mandat. Sunt lucruri începute în 2016, sunt lucruri în care doamna doctor Moldovan este unul dintre experţii de top de la noi. Lucrăm, de asemenea, împreună cu alți oameni care au fost implicați atât în scrierea legislației primare, vorbim de doctorul Gabriel Popescu, doamna doctor Copaciu, Elena Copaciu. Avem o întreagă echipă care lucrează la aceste norme și, da, raportările se bunătățesc, dar mai e mult până departe”, a subliniat Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu în rolul lui Nicolae Bănicioiu

Redactorul șef Evenimentul Zilei, Simona Ionescu, a comentat într-o scurtă postare pe Facebook, declarațiile lui Vlad Voiculescu despre situația infecțiilor nosocomiale. Ea l-a comparat pe actualul ministru al Sănătății cu predecesorul său, Nicolae Bănicioiu, în 2015, când era pus să se justifice cu privire la situația din spitale.

„Vlad Voiculescu în rolul lui Nicolae Bănicioiu. Vorbeste de infectiile nosocomiale din spitalul din Timișoara, unde au murit 7 oameni in 3 luni din această cauză. Declarația a fost făcută azi, după ședința de Guvern. Dacă vreți să-l auziți, găsiți explicația pe video, între 1.48 și 1.50. Două minute”, a scris Simona Ionescu pe Facebook.