Evenimentul Zilei > International > Vizită-surpriză a președintelui Trump. Prima dată în țara în care au murit mii de americani
Vizită-surpriză a președintelui Trump. Prima dată în țara în care au murit mii de americani

Vizită-surpriză a președintelui Trump. Prima dată în țara în care au murit mii de americani

Președintele Statelor Unite Donald Trump face o vizită neanunțată, în vacanța de Ziua Recunoștinței, trupelor dislocate în Afganistan.

La baza aeriană Bagram, președintele Trump i-a servit pe soldați cu friptură de curcan, mâncarea tradițională pentru această sărbătoare, s-a fotografiat cu militarii șis-a întâlnit cu președintele Afganistanului, Ashraf Ghani.

În discursul rostit în fața trupelor, Donald Trump a declarat că Statele Unite se află în discuții cu talibanii, care își doresc un acord. El a adăugat că va urma o reducere substanțială a trupelor dislocate în Afganistan.

În prezent, circa 13.000 de soldați americani mai sunt prezenți în această țară, la 18 ani de la intervenția SUA în Afganistan, începută în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, pentru de a distruge bazele talibanilor care au susținut terorismul.

Vizita liderului de la Casa Albă vine la puțin timp după un schimb de prizonieri între SUA și talibani, precum și după reluarea negocierilor de pace.

La începutul acestei luni, talibanii au eliberat doi cercetători occidentali care erau ținuți ostatici încă din 2016, Kevin King din SUA și Timothy Weeks din Australia, în schimbul a trei militanți talibani importanți.

„Ne-am întâlnit cu talibanii pentru un acord de încetare a focului și au refuzat acest lucru, dar acum s-au răzgândit”, a spus Trump la Kabul. Deocamdată nu este clar cât de eficiente sunt aceste negocieri.

Oficialii afgani cer de multă vreme o încetare a focului, dar talibanii, care controlează în prezent un teritoriu mai mare decât oricând din 2001 încoace, au refuzat discuțiile cu oficialii în lipsa unui acord cu Statele Unite.

Liderii talibani au confirmat că au avut loc negocieri cu oficiali americani la Doha. Donald Trump și-a reafirmat intenția de a reduce numărul de militari americani din Afganistat cu circa 8600 de persoane, fără a preciza însă câți oameni vor rămâne sau când va avea loc această retragere.