Evenimentul Zilei > Actualitate > Viorel Hrebenciuc, doi ani cu executare în dosarul retrocedărilor. Fiul său, Andrei, doi ani cu suspendare
Viorel Hrebenciuc, doi ani cu executare în dosarul retrocedărilor. Fiul său, Andrei, doi ani cu suspendare

Viorel Hrebenciuc, doi ani cu executare în dosarul retrocedărilor. Fiul său, Andrei, doi ani cu suspendare

Curtea de Apel Brașov a dat o primă sentință în dosarul retrocedărilor în care este implicat fostul lider al PSD, Viorel Hrebenciuc. Decizia nu este definitivă.

Magistrații de la Curtea de Apel Brașov au dat, joi, o primă decizie în dosarul în care foștii lideri ai PSD, Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc și Ioan Adam sunt judecați pentru fapte de corupție ce privesc retrocedarea pretins nelegală a peste 43.000 de hectare de pădure din județul Brașov.

Astfel, Viorel Hrebenciuc a primit doi ani de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, a fost condamnat tot la doi ani de închisoare, însă cu suspendare. Pentru Ioan Adam, judecătorii au dispus suspendarea pedepsei,

Alte condamnări în dosar aplicate de Curtea de Apel Braşov:

Lorand Andras Ordog (judecător la Tribunalul Covasna) – 7 ani cu executare;

Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării) – 3 ani cu executare;

Anca Roxana Bularcă (fostă Adam), (fosta soţie a deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov) – 2 ani de închisoare cu suspendare.

Adam Crăciunescu (fostul director general al Romsilva) a fost achitat.

Verdictul în acest dosar a fost anulat de o decizie a CCR

Mai întâi, acest dosar a fost judecat la Curtea Supremă, care a dictat și pedepse. Dar verdictul a fost anulat ca urmare unei decizii a CCR ce viza componența completelor de judecată. Așadar, cazul a fost rejudecat, iar la data de 18 iunie, magistrații au ascultat pledoariile finale. Și au fixat un termen pentru data de 22 iulie.

Curtea de Apel Brașov rejudecă pe fond dosarul retrocedării ilegale a celor 43.227 hectare împădurite, drept efect al Curții Constituționale,. Începând cu februarie 2020 s-au readministrat o serie de probe și au fost reaudiați o serie de martori, s-a efectuat o expertiză criminalistică, s-au audiat înregistrări, s-au luat declarații unor inculpați, dar au fost declarate nule, pe baza unei alte decizii ale Curții Constituționale a României, interceptările convorbirilor, mesaje sau înregistrări ambientale obținute de procurori cu sprijinul Serviciului Român de Informații.

Au renunțat la funcțiile publice

Dosarul de corupție a ajuns la Curtea de Apel Brașov, ca urmare a faptului că inculpații cu înalte funcții de demnitari publici au renunțat la acestea, pentru a nu mai fi judecați de către Înalta Curte de Casație si Justiție.

„Deși cererea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și a Direcției Silvice Bacău de constituire ca parte civilă în dosar a fost respinsă de Curtea de Apel Brașov în data de 26 iunie 2020 motivat de faptul că statul este reprezentat de Ministerul Finanțelor, sperăm într-o judecată corectă, în care probele existente în cele 63 (LXIII) de dosare anexate de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov să fie analizate obiectiv, inclusiv probele propuse prin termenul Ministerul Finanțelor Publice la termenul din 24 iulie 2020”, se arăta în comunicatul instituției.