Evenimentul Zilei > International > Violențele de la Washington. Rusia, China și Iran desfac șampania
Violențele de la Washington. Rusia, China și Iran desfac șampania

Violențele de la Washington. Rusia, China și Iran desfac șampania

Asaltul manifestanților pro-Trump asupra Capitoliului a picat mănușă detractorilor Statelor Unite. La Moscova, voci s-au ridicat pentru a anunța declinul Americii.

Beijing, Teheran și Moscova au trimis săgeți, și nu puține, după ziua de haos și violențe care au avut loc în capitala Statelor Unite ale Americii, Washington, DC.

China a lansat ironii cu privire la diferența de tratament în legătură cu protestele din Hong Kong, în timp ce Teheran a subliniat statutul „fragil” și „vulnerabil” al „democrației occidentale”. La Moscova, s-au ridicat voci pentru a anunța declinul Americii.

La televiziunea de stat chineză, imaginile scenelor de haos din Washington, cu susținătorii lui Donald Trump refuzând să recunoască înfrângerea republicanului în fața lui Joe Biden și luând cu asalt clădirea Congresului, au fost difuzate în buclă, scrie France 24.

Scatoalce din China

Cu ironie, Beijing a declarat, joi, că speră la o „revenire la ordine” în Statele Unite, în timp ce a făcut o paralelă între situația din Washington și protestele pro-democrație din Hong Kong.

În fosta colonie britanică, mișcarea de protest împotriva creșterii influenței Chinei continentale a dat naștere la proteste uriașe în 2019, în special când manifestanții au reușit să pătrundă în interiorul „Legco”, parlamentul local.

Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a spus, tot cu ironie, că evenimentele din Hong Kong au fost cu siguranță mai „grave”, dar că „niciun protestatar nu a murit” spre deosebire de ce s-a întâmplat în Statele Unite, unde poliția a numărat patru morți.

Ea a subliniat diferența în tonul adoptat pentru a califica protestele anti-putere din Hong Kong și Washington. „Reacția unor oameni din Statele Unite, inclusiv a unor mass-media, este complet diferită”, a spus Hua Chunying, fără să le numească. „La vremea respectivă, când au descris protestatarii violenți din Hong Kong, ce cuvinte au folosit?(…) Un spectacol frumos ”, a lansat Hua Chunying.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE