Premierul britanic Boris Johnson a condamnat, joi, „fără rezerve” atitudinea președintelui american Donald Trump pentru că a încurajat violențele comise de susținătorii săi la sediul Capitoliului.

„Condamn fără rezerve faptul de a-i încuraja pe oameni să se comporte într-un mod atât de rușinos cum s-a întâmplat în clădirea Capitoliului SUA”, a spus locatarul din 10 Downing Street într-o conferință de presă.

„Toată viața mea, America a reprezentat chestiuni foarte importante pentru mine: o idee de libertate și o idee de democrație”, a spus liderul britanic, care s-a bucurat de relații bune cu miliardarul republican, un susținător al Brexitului, ca și el, scrie La Presse.

Johnson a estimat că Donald Trump s-a „înșelat total” când a „îndemnat oamenii să invadeze clădirea Capitoliului și „a pus în mod repetat la îndoială rezultatul unei alegeri libere și corecte”.

Boris Johnson a mai spus că este „încântat” că, joi, Congresul SUA l-a confirmat pe democratul Joe Biden drept următorul președinte al Statelor Unite, permițând democrației „să prevaleze”.

În fața violenței care a degenerat, Donald Trump s-a exprimat, miercuri, într-un scurt videoclip în care a chemat manifestanții, care forțaseră intrarea în Capitoliu în timpul unei sesiuni a Congresului, să „se întoarcă acasă”, dar a reiterat, fără dovezi, că alegerile au fost „furate”.

Într-o scurtă declarație, el a promis  un transfer „ordonat” al puterii, reafirmându-și „dezacordul total” cu rezultatul alegerilor.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE