Evenimentul Zilei > International > Răzbunarea lui Joe Biden: Blocat de Republicani pentru Curtea Supremă, Merrick Garland va fi Procuror General
Răzbunarea lui Joe Biden: Blocat de Republicani pentru Curtea Supremă, Merrick Garland va fi Procuror General

Răzbunarea lui Joe Biden: Blocat de Republicani pentru Curtea Supremă, Merrick Garland va fi Procuror General

Președintele ales Joe Biden îl va desemna pe Merrick Garland în funcția de Procuror general, o mutare care atrage atenția asupra rolului acestuia în timpul administrației Obama.

Joe Biden îl va desemna pe Merrick Garland ca viitor Procuror general al Statelor Unite. Acesta fusese nominalizat anterior de către Barack Obama la Curtea Supremă, dar numirea sa în funcție a fost blocată de Senatul republican.

Președintele ales Joe Biden îl va nominaliza pe judecătorul federal de apel Merrick Garland ca viitor Procuror general SUA, a relatat miercuri mass-media de peste Ocean, citând surse ale echipei de tranziție a puterii. În prezent Garland este judecător al Curții de Apel pentru Circuitul Districtului Columbia, una dintre cele 13 instanţe de apel federale.

Noutatea desemnării sale de către Biden a survenit chiar înainte ca suporterii președintelui în exercițiu Donald Trump să ocupe Capitoliul, ducând la amânarea certificătorii de către Congres a rezultatelor oficiale ale scrutinului prezidențial din noiembrie.

Numirile Departamentului de Justiție

Biden urmează să anunțe oficial numirea lui Garland joi, împreună cu cea a altor membri seniori ai Departamentului de Justiție, precum Lisa Monaco în calitate de Procuror general adjunct și fosta șefă pentru drepturile civile în cadrul Departamentului de Justiție, Vanita Gupta, ca Procuror general asociat. De asemenea, noul președinte intenționează să o nominalizeze pe Kristen Clarke ca asistent al Procurorului general pentru Divizia Drepturilor Civile.

Merrick Garland a fost selectat din rândul altor candidați aflați pe lista scurtă precum senatorul de Alabama Doug Jones sau fostul Procuror general adjunct Sally Yates. Sursele au declarat pentru agenția Associated Press că Biden îl consideră pe Garland ca o persoană care poate restabili integritatea Departamentului de Justiție. În vârstă de 68 de ani, acesta a lucrat ca procuror federal și ca supervizor de înalt nivel în cadrul Departamentului.

Se estimează că nominalizarea lui Garland va decurge ușor pe măsură ce Senatul va reveni sub controlul democraților în urma validării alegerilor din statul Georgia. Noutatea acestei nominalizări a apărut pe fondul șanselor ca democraţii să câştige două locuri în Senat în alegerile din Georgia, care s-au desfăşurat marţi. Astfel Partidul Democrat ar urma să aibă controlul ambelor camere ale Congresului, oferindu-i mai multă libertate lui Biden în implementarea agendei sale.

Este anticipată o abordare total diferită a Departamentului de Justiție în timpul viitoarei administrații Biden, în special în cazul drepturilor civile și a politicilor forțelor de securitate.

Nominalizatul lui Obama la Curtea Supremă

Fostul președinte Barack Obama l-a nominalizat pe Garland la Curtea Supremă în 2016, însă numirea acestuia a fost blocată de Senat, care era controlat la vremea aceea de republicani. Biden era vicepreședinte la momentul respectiv.

Liderul republican Mitch McConnell a refuzat să lase să avanseze nominalizarea lui Garland în Senat în timpul ultimelor luni ale mandatului lui Obama. El a fost criticat de democrați pentru că a avut o abordare opusă în scopul de a impune nominalizarea lui Trump la Curtea Supremă, judecătoarea Amy Coney Barrett. McConell a sugerat numele lui Garland pentru poziția de director FBI după concedierea lui James Comey. Totuși, Garland nu și-a exprimat interesul pentru această poziție.

Sursa: DW

Foto: Reuters