SUA. Senatul dă verde pentru vânzarea de F-35 și drone pentru Emirate
- Tudor Borcea
- 11 decembrie 2020, 18:35
De la normalizarea relațiilor diplomatice cu Israelul, Emiratele Arabe Unite își pot înzestra forțele armate cu echipamente pe care administrația americană a refuzat până acum să le vândă.
În noiembrie, Agenția pentru Cooperare în Securitatea Apărării (DSCA) responsabilă de exportul de echipamente militare americane prin intermediul dispozitivului de vânzări militare externe (FMS), a publicat trei avize în favoarea vânzării către Emiratele Arabe Unite a 50 de avioane de luptă F-35A, a 18 drone MALE (Medium Altitude Long Endurance) MQ-9B și 800 de rachete aer-aer AIM-120C AMRAMM.
Totul pentru o sumă totală estimată de 23,4 miliarde de dolari. De la normalizarea relațiilor diplomatice cu Israelul, Emiratele Arabe Unite își pot înzestra forțele armate cu echipamente pe care administrația americană le-a refuzat până acum să le vândă.
În ceea ce privesc avioanele F-35, motivul era că Washingtonul ar trebui să respecte angajamentul său de a menține superioritatea militară a Israelului în Orientul Mijlociu, în cadrul „Qualitative Military Edge” (QME), scrie Opex 360.
Mai mult, guvernul israelian și-a ridicat vetoul asupra unei astfel de vânzări.
În ceea ce privesc dronele MALE, o interpretare strictă a Regimului de control al tehnologiei rachetelor (RCTM) le-a limitat perspectivele de export.
De asemenea, la inițiativa președintelui Donald Trump, aceste restricții au fost relaxate, în special pentru a nu lăsa terenul deschis Chinei, un concurent feroce al Statelor Unite în materie de drone.
Cu toate acestea, mai mulți aleși ai Congresului american, în special democrații, și-au exprimat opoziția față de aceste contracte cu Emiratele.
Și, prin urmare, au supus la vot două rezoluții menite să le împiedice. Potrivit acestora, astfel de vânzări ar putea oferi acces la tehnologiile F-35 și MQ-9B Chinei și Rusiei, datorită legăturilor lor cu Emiratele Arabe Unite.