Evenimentul Zilei > International > SUA. Senatorii vor să blocheze vânzarea de F-35 către Emirate
SUA. Senatorii vor să blocheze vânzarea de F-35 către Emirate

SUA. Senatorii vor să blocheze vânzarea de F-35 către Emirate

Senatorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la vânzarea a 50 de astfel de avioane, tranzacție percepută ca o contrapartidă la normalizarea relațiilor cu Israel de către această țară din Golf.

Trei senatori americani au lansat astfel o inițiativă menită să blocheze vânzarea acestor aparate către Emiratele Arabe Unite,  dar chiar dacă cei trei parlamentari reușesc să găsească o majoritate simplă în Congres pentru a bloca vânzarea, al cărei total ajunge la 23 de miliarde de dolari și include și drone și muniții, vor trebui apoi să găsească o majoritate calificată de două treimi în Senat și în Camera Reprezentanților pentru a putea trece peste un veto al președintelui în exercițiu, Donald Trump.

Unul din cei trei senatori, democratul Chris Murphy, apropiat de președintele ales Joe Biden, a susținut că Emiratele Arabe Unite au încălcat în trecut condițiile mai multor vânzări de arme din SUA, dintre care unele au fost utilizate în conflictele Libia și Yemen, scrie Le Figaro.

„Susțin normalizarea relațiilor dintre Israel și Emirate , dar nimic din acest acord nu ne obligă să înundăm în continuare această regiune cu arme sau să facilităm o cursă periculoasă  a înarmării”, a estimat Chris Murphy într-un comunicat.

Chris Murphy este autorul rezoluției împreună cu Robert Menendez, liderul senatorilor democrați din Comisia pentru afaceri externe a Senatului,  și cu Rand Paul, un republican care în general îl susține pe Donald Trump, dar critică intervențiile militare americane.

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a informat oficial Congresul, săptămâna trecută,  despre vânzarea de avioane F-35, salutând decizia EAU de a recunoaște stastul Israel și prezentând vânzarea ca parte a eforturilor împotriva adversarului comun care este Iran.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE