Vinul moldovenesc a cucerit Europa la „Vinos Bacchus 2024”. Care este secretul succesului

Vinul moldovenesc a cucerit Europa la „Vinos Bacchus 2024”. Care este secretul succesului Sursa foto: dreamstime.com

Vinul moldovenesc a obținut un nou succes la Concursul Internațional „Concurso Internacional de Vinul moldovenesc a obținut un nou succes la Concursul Internațional „Concurso Internacional de Vinos Bacchus 2024”, desfășurat în Spania.”, desfășurat în Spania.

„Cu mândrie vă anunțăm că Vinul Moldovei a obținut o recunoaștere deosebită la Concursul Internațional Concurso Internacional de Vinos Bacchus 2024, desfășurat în Spania. Cele zece vinării care au participat cu 20 de vinuri au strălucit pe podium, aducând acasă 11 medalii”, a transmis Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA).

Republica Moldova se află printre primele 20 de țări producătoare de vinuri. Industria vitivinicolă reprezintă una dintre ramurile-cheie ale economiei țării. Vinurile moldovenești sunt importate de peste 70 de țări din diferite colțuri ale lumii.

Potrivit datelor statistice, exporturile de vin produs în Republica Moldova au crescut în anul 2023 cu 18% în volum și 24% în valoare, comparativ cu anul 2022, fapt ce indică o cerere internațională mai puternică și o recunoaștere a calității vinurilor. Europa rămâne cea mai mare piață pentru vinurile moldovenești, fiind înregistrată o creștere valorică de 36%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vinul moldovenesc , cel mai premiat din Europa

Vinificatorii moldoveni au câștigat 6500 de medalii la concursurile internaționale și titlul de „Cea mai premiată țară din Europa de Est”. Cu toate acestea, pentru a rămâne competitivă pe piața globală a vinurilor de calitate, Moldova trebuie să se concentreze pe strategii de marketing și promovare eficiente, potrivit specialiștilor.

Vinurile moldovenești

Sursa foto: Arhiva EVZ

Autoritățile din Republica Moldova  au anunțat că vor depune tot efortul pentru a crea la Chișinău primul muzeu al Vinului și Viței-de-vie,

În ultimul deceniu, Vinul Moldovei a fost subiectul unor numeroase articole în publicații prestigioase precum „Meininger”, „The Drinks Business”, „Decanter”, „The Financial Times”, iar la nivel regional a fost tema reportajelor ample realizat de Euronews. Recent, Vinul Moldovei și activitățile revoluționare de promovare au generat 14 mii de publicări în presa internațională, care au relatat despre primele vinuri create cu ajutorul Inteligenței Artificiale, de la producere până la promovare și crearea elementelor de identitate vizuală,

Drumul vinului

Vinul este parte din identitatea Republicii Moldova, din ADN-ul poporului, o adevărată comoară a țării şi unul dintre principalele motoare ale economiei. De la epocile de mult apuse, la prezentul plin de satisfacții, a fost un drum lung și complicat. Dar nimeni și nimic nu i-a despărțit pe moldoveni de vin. Nici măcar invaziile barbare.

Tradiția cultivării viței-de-vie pe teritoriul Republicii Moldova are o istorie bogată. Valorificarea acesteia, dar și implementarea de tehnologii moderne, le-au permis vinificatorilor moldoveni să creeze vinuri bune, care sunt apreciate, căutate și cumpărate.

Tendința obținerii de vinuri de calitate, atât din soiuri autohtone, cât şi din soiuri europene cu ajutorul tehnologiei și tradiției, este o provocare ce, de la an la an, atrage atenția asupra vinurilor moldovenești.

Viticultura în Moldova include cultivarea a peste 30 de tipuri de soiuri tehnice: 85% struguri europeni; 10% struguri din bazinul Mării Negre, 5% struguri de soiuri locale, indigene. Cele din urmă devin din ce în ce mai importante ca punct de diferență și pentru a oferi ceva cu un caracter adevărat moldovenesc.